Boerenprotesten: aangifte tegen minister en snelwegblokkades

Boeren staan als onderdeel van protestacties tegen de veevoermaatregelen met trekkers op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. Ook deden ze vrijdag aangifte tegen minister Schouten van Landbouw voor dierenmishandeling.

ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie).Beeld Hollandse Hoogte/ANP

In oostelijke richting blokkeren ze bij Deventer de rijbaan en in westelijke richting staan ze bij afslag Lochem, meldt de ANWB.

De opstoppingen zorgen voor fikse vertraging. Vanuit Apeldoorn is de file ruim twee uur. In westelijke richting is inmiddels weer een rijstrook open en is de vertraging nog een uur. Verkeer kan beter omrijden via Zwolle, aldus de ANWB.

De politie is bij de boeren aanwezig en is met hen in gesprek om ze weg te krijgen. Volgens een woordvoerster worden er mogelijk bekeuringen uitgeschreven.

Protestacties en aangifte

In heel het land hielden boeren vrijdag protestacties. Ze demonstreren tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Veel boeren deden ook aangifte tegen minister Carola Schouten van Landbouw vanwege dierenmishandeling. De boeren vinden dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. Minister Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan.

Voorman Bart Kemp van Agractie zegt dat boeren in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland aangifte doen. Hij spreekt van een ‘ludieke uiting’, maar het onderwerp is wat hem betreft uiterst ernstig. “De dierengezondheid mag nooit ter discussie staan.”

Doodsbedreigingen

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft vrijdag ook aangifte gedaan, wegens doodsbedreigingen in Facebookgroepen van radicale boerenclubs. Het Reformatorisch Dagblad deed enkele weken geleden uit de doeken hoe boze boeren tekeergingen op besloten pagina’s op sociale media.

“Dit ongedierte moet je uitroeien, en voor deze wolf in schaapskleren is geen afschotvergunning nodig, gewoon een propje lood geven,” tekent de krant op uit de reacties. Verschillende politici moesten het ontgelden, maar De Groot, die vorig jaar pleitte voor een halvering van de veestapel, blijkt een ‘opvallend’ doelwit. “Mag ik hem afschieten?” vraagt een boerenactivist zich af.

“Ik heb natuurlijk zelf geen toegang tot het account,” zegt De Groot. “Maar ik heb wel enkele pagina’s gezien.” Hij schrok van die reacties. “Dit kan gewoon niet. We mogen dit echt niet normaal gaan vinden,” zegt het Kamerlid.

Veehouderij halveren

Dat er deze week opnieuw boerenprotesten waren in verschillende delen van het land, heeft niets met de timing van zijn aangifte te maken, zegt De Groot. Hij had al eerder contact met ambtenaren van de Tweede Kamer die politici bij dit soort zaken kunnen helpen. “Ik heb het even laten bezinken. Aangifte doen is niet iets dat je zomaar doet. Ik doe het ook liever niet.”

Dat boeren op deze manier willen uitstralen dat zij de dienst uitmaken, stuitte De Groot tegen de borst. “Je mag demonstreren, je mag je mening uiten, dat moet je vooral doen, maar politici bedreigen gaat gewoon echt te ver.”

De Groot sprak vorig najaar op het podium tijdens een groot boerenprotest op het Malieveld over de stikstofdiscussie. Zijn pleidooi om het aantal varkens en kippen in de Nederlandse veehouderij te halveren om de natuur te ontzien was een van de aanleidingen voor grootschalige demonstraties. Tijdens zijn speech keerden de protesterende boeren hem de rug toe, en staken hun middelvinger op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden