Boeren schorten acties week op en stellen ultimatum

De boeren schorten de acties die het publiek overlast opleveren een week op. Ze geven de minister tot 21 juli de tijd om de gewraakte voermaatregel in te trekken. ‘Dat komt ons ook gelegen want het weer is omgeslagen naar droog en zonnig, onze tijd kunnen we dan besteden aan het grassen en inkuilen.’

Eric Reijnen - Rutten
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De boeren protesteren al weken tegen het plan hen vanaf 1 september te verbieden eiwitrijk krachtvoer aan de koeien te geven. Landbouwminister Carola Schouten (CU) wil met die maatregel de ‘uitstoot’ van koeien verminderen om zo woningbouw en de aanleg van wegen mogelijk te maken. De boeren vrezen echter dat de maatregel ten koste gaat van de gezondheid van de dieren.

Met wegblokkades en demonstraties hebben ze de afgelopen week dagelijks geprotesteerd, maandag overleggen de veiligheidsregio's over er een verbod moet komen op het trekkerprotest. De boeren kondigen nu aan zelf even geen actie meer te voeren en de minister de kans te geven uiterlijk 21 juli de voermaatregel te schrappen. Daardoor hebben ze zelf ook de kans aandacht besteden aan hun eigenlijke werk: het inkuilen van voer.

Inkuilen

Boerenvoorman Mark van den Oever uit Sint Hubert raadt zijn collega's aan van de kuil ‘een verzetskuil’ te maken, een ‘mount resistance’: ‘Zorg dat je genoeg eiwit in deze snede mee inkuilt om je ervan te verzekeren dat je vanaf 1 september geen eiwit tekort komt,, schrijft de leider van Farmers Defence Force in een oproep.

Als de minister de plannen niet intrekt, komen de boeren weer in actie en worden wegen geblokkeerd. ‘Dan zullen de FDF strijders er voor zorgen dat er vanaf 21 juli 2020 stikstof wordt gereduceerd. En heel Nederland zal daaraan bijdragen.’

Minister Schouten gaat niet in op ultimatum van actiegroep FDF

Minister Carola Schouten (Landbouw) legt het ultimatum van de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) naast zich neer. Een woordvoerder van de bewindsvrouw laat weten dat ze er kennis van neemt.

De minister wijst erop dat de voermaatregel de steun heeft van de Tweede Kamer. Ze vraagt nog wel extra advies over de voermaatregel. Dat wil ze eerst afwachten.

Schouten wil nogmaals weten of het dierenwelzijn voldoende is gewaarborgd als het eiwitgehalte omlaag gaat. Ook laat ze op verzoek van de Kamer een alternatief plan van de melkveehouders doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

De minister verwacht alle adviezen en doorrekeningen eind augustus naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Het verlagen van eiwit in veevoer is een van de maatregelen om het stikstofgehalte in het milieu te verlagen. Boeren voeren al maanden actie tegen deze stikstofmaatregelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden