Boeren melden bedreiging na protestacties

Boerenactieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân zeggen ernstige bedreigingen en een ultimatum te hebben gekregen.

Het Parool
De dreigbrief. Beeld Melkveebedrijf.nl
De dreigbrief.Beeld Melkveebedrijf.nl

Daarin wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De bedreigingen staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling zouden hebben ontvangen.

De brief is ondertekend met vier afkortingen, die zeggen extremistische netwerken te vertegenwoordigen. De boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. “We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties.”

In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als ‘puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt’. ‘Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien. Als jullie niet inbinden, wordt elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit voor sabotage en zelfs brandstichting.’

Belangen Agrarysk Fryslân zegt aangifte te hebben gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie kon dat nog niet bevestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden