Boeren gaan stickers plakken in supermarkten om punt te maken

Ook boerenactiegroep Agractie begint een nieuwe actie. Terwijl Farmers Defence Force (FDF) weer een demonstratie met tractoren in Den Haag voorbereidt, komt Agractie met een stickeractie in Nederlandse supermarkten.

ANP
Door de stickers op producten te plakken, willen boeren aan de consument duidelijk maken welke producten volgens hen ‘boervriendelijk’ zijn en welke niet. Beeld Agractie.nl
Door de stickers op producten te plakken, willen boeren aan de consument duidelijk maken welke producten volgens hen ‘boervriendelijk’ zijn en welke niet.Beeld Agractie.nl

Door stickers op producten te plakken, willen boeren aan de consument duidelijk maken welke producten volgens hen ‘boervriendelijk’ zijn en welke niet.

Op een rood-zwarte sticker staat de aanklacht ‘geen eerlijke prijs voor de boer’. Voor een positief oordeel is een groene sticker gemaakt met een geel hartje en het woord ‘boervriendelijk’. Er is ook een sticker met een rood kruisje en de tekst ‘niet duurzaam’. Die is bedoeld voor producten die van ver worden gehaald, terwijl daar geen noodzaak voor is. “Neem bijvoorbeeld appels uit Nieuw-Zeeland, vlees uit Brazilië of tomaten uit Spanje,” licht Bart Kemp van Agractie toe.

Sympathisanten kunnen de stickers bestellen op de website van de organisatie. Wat ze er precies mee doen, moeten ze zelf bepalen. “Dat laten we aan de verantwoordelijkheid van de deelnemers,” zegt Kemp.

Signaal

De actie is ‘bedoeld als signaal’. Het idee is dat mensen van hun opgeplakte stickers een foto maken en die doorsturen naar Agractie. In eerste instantie verspreidt de actiegroep er 200.000. Voorbeelden van producten waar volgens de boeren een te lage prijs voor wordt betaald door de supermarkten zijn zuivel, aardappels en uien. Wat dan wel eerlijke prijzen zijn, is een werkgroep aan het uitrekenen. In elk geval moet rekening worden gehouden met zaken als bedrijfsrisico, investeringen en het opleidingsniveau van de boer, vindt de organisatie.

Agractie doet vooralsnog niet mee aan de actie van FDF, die voor volgende week woensdag gepland staat. “We willen eerst de inhoud weten. Belangrijk is voor ons dat acties publieksvriendelijk zijn”, aldus Kemp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden