Nieuws

Boeren gaan niet naar Remkes: te weinig ruimte om te onderhandelen

Boerenorganisaties willen niet in gesprek met Johan Remkes. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) zegt niet op de uitnodiging van de stikstofbemiddelaar in te gaan totdat het kabinet ‘toezegt dat serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van maatregelen’. Farmers Defence Force (FDF) en Agractie vinden dat Remkes te weinig onderhandelingsruimte heeft.

Het Parool
null Beeld ANP /  Novum RegioFoto
Beeld ANP / Novum RegioFoto

De LTO zegt te hopen op meer aandacht voor het perspectief van de landbouw. De organisatie wil meer ruimte voor innovatie en wil dat de overheid niet vastlegt in de wet wat de grens is waarbij de natuur aangetast wordt door de neerslag van stikstof. Doordat bij de gesprekken telkens een of meerdere leden van het kabinet aanschuiven, is de LTO bovendien terughoudend.

FDF zegt waarschijnlijk pas in gesprek te willen met de stikstofbemiddelaar als het kabinet bepaalde stikstofdoelen loslaat. “Anders blijven wij ook vasthouden aan onze standpunten en komen we niet uit de loopgraven,” aldus voorzitter Mark van den Oever. De organisatie legt de kwestie nog voor aan haar leden. Daarna besluit FDF officieel of ze niet aansluiten bij Remkes. “Maar vooralsnog zegt 99 procent van onze leden dat we niet in gesprek moeten gaan.” Ook Agractie is afwijzend.

‘Hete brij’

De reacties van de boerenorganisaties volgen na de uitnodiging van Remkes dinsdag. In zijn brief spreekt Remkes grote waardering uit voor de landbouwsector. “Ik zie dat er de laatste jaren al enorm veel op het boerenerf is afgekomen. Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden, vooral omdat er te lang om de hete brij is heen gedraaid.”

Remkes is door het kabinet aangesteld om de discussies over het stikstofbeleid in goede banen te leiden. De keuze voor hem viel echter slecht bij de organisaties. Die zien in hem een van de architecten van de huidige stikstofaanpak. Hij leidde een commissie die het vorige kabinet adviseerde met zeer strenge doelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Remkes hoopt ‘samen uit de impasse’ te kunnen komen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden