Boeren demonstreren bij Tweede Kamer, Rutte noemt gevaarlijke acties onacceptabel

Boeren voeren dinsdag opnieuw actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Langs de A12 bij Nieuwerbrug en de A7 bij Wijdewormer stonden hooibalen in brand en protesteren er boeren bij de Tweede Kamer in Den Haag. Premier Rutte noemt de acties en gevaarlijke situaties onacceptabel.

Marcia NieuwenhuisHanneke Keultjes en Marlies van Leeuwen
Boeren protesteren met tractoren bij het Kamergebouw, waar Kamerleden debatteren over de stikstofplannen van het kabinet.  Beeld ANP
Boeren protesteren met tractoren bij het Kamergebouw, waar Kamerleden debatteren over de stikstofplannen van het kabinet.Beeld ANP

Langs de A12 bij Nieuwerbrug is dinsdag de eerste actie begonnen, daar staken boeren hooibalen in brand waardoor het verkeer gehinderd werd. Ook bij de A7 bij Wijdewormer was brand, net als op de A2 bij Beesd en op de A15 bij Andelst. Op een paar flinke files na was er weinig hinder vanwege branden langs de weg. Rond lunchtijd trokken boeren naar Utrecht, Maastricht, Assen en Groningen voor demonstraties bij onder meer provinciehuizen.

Tweede Kamer

Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema kondigde dinsdagochtend ook aan dat boeren naar de Tweede Kamer zouden gaan. Dinsdag werd daar gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer. Rond 11.45 uur arriveerden de eerste tractoren er. Op de stoep voor een zijingang van de Tweede Kamer werden naast tractoren ook twee koeien geparkeerd.

Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag was dinsdagochtend extra politie aanwezig. Meerder politiebusjes en -auto’s en ook ME-bussen waren er rond het gebouw te zien.

‘Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet,’ zo staat in de verklaring die is ondertekend door ‘Boeren van Nederland’.

Ingrijpen aan politie

Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. Rutte reageerde op de demonstraties die boeren de afgelopen week overal in het land hebben gehouden en somde op welke uitwassen hij had gezien: “Een politieauto die door een trekker wordt aangereden, autobranden, hooibalen die in brand worden gestoken, intimidatie van bestuurders en het uitrijden van mest op snelwegen. Het is niet acceptabel in dit land om gevaarlijke situaties te laten ontstaan, niet onder het mom ‘we zijn aan het demonstreren dus het moet maar’.”

Premier Mark Rutte en minister Dilan Yesilgöz staan de pers te woord over de boerenprotesten. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Dilan Yesilgöz staan de pers te woord over de boerenprotesten.Beeld ANP

Rutte zei volledig te begrijpen dat boeren ‘ontzettend geschrokken zijn’ van de stikstofmaatregelen die het kabinet recent ontvouwde. “Ik begrijp dat zij uiting willen geven aan zorg. Dat mag ook. Mijn oproep is: doe dit binnen grenzen van de wet.”

Het is niet bekend hoeveel boeren al een boete hebben gekregen, maar volgens minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is er ‘volop beboet’. “Er zijn mensen aangehouden, boetes uitgedeeld, er zijn trekkers in beslag genomen.” De VVD-bewindsvrouw stelde vorige week al dat boeren die de wet overtreden, daar niet mee wegkomen.

Het kabinet moet de maatregelen uitleggen en in gesprek gaan met de boeren, stelde de premier, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat maatregelen ‘noodzakelijk’ zijn. “Er zijn mensen die de feiten ontkennen, dat mag ook, maar is niet verstandig. Feit is dat bodem verzuurt, feit is dat als we niets doen het land uiteindelijk op slot gaat.” Wel vroeg hij om ‘denkkracht van onze agrarische ondernemers’. “Het is niet zo dat al deze maatregelen morgen worden ingevoerd. Het moet een gezamenlijk proces zijn.”

Transport en Logistiek Nederland (TLN) zei het onacceptabel te vinden dat snelwegen worden geblokkeerd tijdens demonstraties en riep de boeren op zo snel mogelijk te stoppen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat acties anderen in gevaar brengen of het werken onmogelijk maken,” aldus de transportorganisatie. Een file kost zo’n 200 euro per uur per vrachtwagen, becijferde econoom Henry Steenbergen van de Rabobank.

Tegen het beleid

Farmers Defence Force vindt de demonstraties van de boeren door het hele land ‘geheel geoorloofd’. “We snappen dat mensen erg boos worden,”. Ook moest Kamervoorzitter Vera Bergkamp belanghebbenden op de volle publieke tribune enkele keren tot de orde roepen, na bijvoorbeeld applaus voor Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging, partijen die zich tegen het beleid keren. Een voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen, kreeg bij lange na geen meerderheid.

De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat het kabinet betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

Een groep boeren blokkeert een grensovergang naar Duitsland op de A37. Beeld ANP
Een groep boeren blokkeert een grensovergang naar Duitsland op de A37.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden