Boerenprotest

Boeren breken door politieblokkade bij woning minister Van der Wal, ‘duidelijk grenzen overschreden’

Voor de tweede dag op rij stond dinsdagavond een groep boeren aan de deur bij stikstofminister Christianne van der Wal. De boeren slaagden erin langs de politieblokkade het terrein van de woning in Hierden op te komen. Bij de woning werd met vuurwerk gegooid. De minister was niet thuis, haar gezin wel.

Marijn Joop en Marcia Nieuwenhuis
Protesterende boeren breken door een politieblokkade bij het huis van minister Christianne van der Wal (minister van natuur en stikstof). Beeld ANP / Persbureau Heitink
Protesterende boeren breken door een politieblokkade bij het huis van minister Christianne van der Wal (minister van natuur en stikstof).Beeld ANP / Persbureau Heitink

De situatie bij het huis van de minister was dinsdagavond zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken, meldt de politie Gelderland. Volgens de politie is de situatie bij het huis inmiddels beheersbaar.

De toegang tot de woning in Hierden was door de politie afgezet met auto’s. De boeren probeerden nog de politieauto's aan de kant te duwen en omver te gooien. Niet veel later wisten ze langs de blokkade te komen. Christianne van der Wal was op dat moment niet thuis, aldus haar woordvoerder. Haar gezin is dat wel.

Met een hakselaar werd onder andere hooi of stro door de straat geblazen. Ook werd op het terrein van de minister met vuurwerk gegooid. Een geparkeerde politieauto werd door de boeren gevuld met hooi. Om de boeren van zichzelf en de auto's af te houden stonden agenten paraat met wapenstokken. Zo’n 40 tot 50 tractoren kwamen dinsdagavond weer bij de minister de straat in.

Volgens de politie zijn bij de actie ‘duidelijk grenzen overschreden. Een politieauto is vernield en er is een giertank geleegd. De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners’ laat de politie op Twitter weten.

“Ze gaan echt over grenzen heen,” stelt ook politiechef Willem Woelders bij talkshow Op1. “Dit is gewoon intimiderend en bedreigend. Wij zullen daartegen optreden. Dat demonstranten voor de woning van minister Van der Wal staan is onacceptabel. Je mag je verhaal doen, maar wat hier is gebeurd is intimiderend.”

Derde keer

Sinds het bezoek van een grote groep boeren op 10 juni wordt de woning van de minister beveiligd. Op die avond kwamen de boeren van actiegroep Voll Gass verhaal halen en de minister een ‘ontslagbrief’ aanbieden. Daarbij werd bij de woning een strobaal achtergelaten. Ook afgelopen week werden strobalen bij de minister in de straat geplaatst. Wie achter die actie zat is niet duidelijk. Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister.

Eerder dinsdag riepen premier Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) de boeren nog op om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. Rutte noemde boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici ‘onacceptabel’.

Eerder op de avond werd in Landelijk Noord de N247, de weg van Amsterdam naar Purmerend, een kruispunt bezet met 30 tot 35 trekkers. Op beelden was te zien dat de boeren bij het kruispunt van de N247 met de N235 stonden. Volgens de politie zetten de boeren hooibalen op de weg. Hulpdiensten zouden wel langs worden gelaten. De politie ging met ze in gesprek. Dat verliep ‘rustig’, aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam, al was ook deze actie ‘niet de bedoeling'.

Opnieuw verzamelen boeren zich bij de woning van minister Christianne van der Wal in Hierden Beeld Persbureau Heitink
Opnieuw verzamelen boeren zich bij de woning van minister Christianne van der Wal in HierdenBeeld Persbureau Heitink

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden