Nieuws

Boeren blokkeren kruispunt N247 bij Amsterdam

Een groep boeren heeft dinsdagavond in Landelijk Noord de N247, de weg van Amsterdam naar Monnickendam, bezet met 30 tot 35 trekkers. Op beelden is te zien dat de boeren bij het kruispunt van de N247 met de N235 staan.

Het Parool

Volgens de politie hebben de boeren hooibalen op de weg gezet. “We zijn met de boeren in gesprek, dit verloopt rustig. Maar zoals de afgelopen dagen al vaker is gezegd: dit is niet de bedoeling,” aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam dinsdagavond.

De blokkade duurde zo’n ‘twee tot tweeënhalf uur’, meldt de politie. Rond 22.30 uur besloten de boeren om de blokkade op te heffen. Zij hebben zelf de weg opgeruimd en de hooibalen weer meegenomen. Gedurende de blokkade kon het verkeer niet verder. Op beelden is te zien dat meerdere ov-bussen stilstonden. Hulpdiensten zouden wel langs worden gelaten.

De boeren demonstreerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. Een tractor hield een bord omhoog met de tekst: ‘De steenkoolfabriek draait op volle toeren, daarom kunnen wij later niet meer boeren. #Stikstofprobleem’

Protestacties

Verspreid over het hele land zijn er de laatste dagen protestacties van boeren die tegen de stikstofplannen van het kabinet demonstreren. Ze blokkeren snelwegen en provinciehuizen met tractoren, duiken op bij gemeentehuizen, provinciehuizen en bij bestuurders thuis. Ze sproeien mest tegen gevels van overheidsgebouwen en steken hooibalen in brand.

Het protest richtte zich dinsdagavond opnieuw tegen stikstofminister Christianne van der Wal. Boeren rukten voor de tweede dag op rij op naar haar huis. Ze wisten de politieblokkade te omzeilen en staken vuurwerk af bij de woning. Voor agenten was de situatie zo onveilig dat ze voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en niet direct ingrepen, aldus de politie.

Eerder op dinsdag riepen premier Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) de boeren nog op om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. Rutte noemde boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici onacceptabel.

Tractoren op de snelweg. Beeld ANP
Tractoren op de snelweg.Beeld ANP

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden