Blowers blowen meer tijdens lockdown

Tijdens een lockdown gaan blowers meer blowen. Oppeppende middelen als xtc en cocaïne worden minder gebruikt. Dat blijkt uit voorlopige analyses van Jellinek en het Trimbos-instituut.

Een klant in coffeeshop Kadinsky. Beeld ANP
Een klant in coffeeshop Kadinsky.Beeld ANP

De onderzoeksresultaten zijn quick and dirty, zeggen de onderzoekers Ton Nabben (Hogeschool van Amsterdam) en Jacqueline Krouwel (Jellinek) er op voorhand bij. Zo is de steekproef van hun studie niet helemaal representatief voor de Nederlandse bevolking. En mogelijk gaat het om een momentopname.

Maar toch. Wie tussen de oogwimpers naar de cijfers van de eerste twee ronden van het Antenne-corona-onderzoek kijkt en dat combineert met de waarnemingen uit het veld – Nabben en Krouwel staan in contact met gebruikers, dealers en jongerenwerkers – die kan in grove lijnen wel schetsen wat de coronamaatregelen tot dusverre betekenen voor het drugsgebruik.

Weinig handel in cocaïne

“Een dealer zei me dat de handel in bijvoorbeeld cocaïne ver was teruggezakt,” aldus Nabben. “Er zijn bijna geen uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrels meer, veel minder thuisfeestjes en uiteraard ook geen clubavonden.”

Ook andere ‘uppers’ als amfetamine en xtc werden tijdens de lockdown van maart minder gebruikt, met name in Amsterdam, zo toonde rioolwateronderzoek. De kiloprijs van xtc lijkt zelfs te dalen, aldus Nabben. Of die daling doorzet in de prijs van een pil – de gemiddelde prijs is zo’n 4 euro – is nog onduidelijk.

Onder een deel van de blowers en mensen die al van een borrel hielden, tekent zich tijdens het op- en afschalen van coronamaatregelen een andere ontwikkeling af. “Zij lijken meer te blowen en drinken,” aldus Krouwel. “Misschien uit verveling, maar het lijkt te gaan om zogenaamd functioneel gebruik: niet vanwege de gezelligheid, maar vanwege het dempen van de nare effecten. Die mensen blowen en drinken vaker alleen dan met anderen, dat is zorgelijk.”

Meer ketamine

Ook middelen met een hallucinerende werking als lsd en ketamine worden iets meer gebruikt. “Meestal niet door mensen die ze voor het eerst nemen,” aldus Nabben. “Bekende gebruikers doen dat in coronatijden vaker.”

Net als Jellinek doet ook het Trimbos-instituut onderzoek naar de invloed van coronamaatregelen op het drank- en drugsgebruik in Nederland. Met soortgelijke slagen om de arm werd vastgesteld dat meer dan de helft van de uitgaanders in de leeftijd van 16 tot 35 tijdens de eerste lockdown jaar minder alcohol was gaan drinken. “Maar definitieve cijfers komen later dit jaar,” aldus een voorlichter.

Eerdere studies tonen dat vooral ziekenpersoneel een groter risico heeft om naar de fles te grijpen. Omdat artsen en verpleegkundigen veel te maken krijgen met stress, leidde dat tijdens uitbraken van het Sars-virus (2002) en de Mexicaanse griep (2009) in die groepen tot toename van het alcoholgebruik. Dat zou ook voor de coronapandemie kunnen gelden, aldus het Trimbos.

Veel probleemblowers bij jongeren in jeugdzorg

Een op de vijf jongeren in de jeugdzorg (18 procent) blowt dagelijks. Ze roken gemiddeld drie joints per dag. Blowen onder schooltijd is voor die groep eerder regel dan uitzondering, zo blijkt uit de Antenne 2019.

Het percentage dagelijkse blowers onder de algemene Amsterdamse leerlingenpopulatie ligt fors lager. Uit eerder Antenne-onderzoek (2016) onder mbo-leerlingen bleek 3,8 procent dagelijks cannabis te gebruiken.

De Antenne peilt al vanaf 1993 jaarlijks het drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen. Vorig jaar zoomde de Antenne in op de jeugdzorg: jongeren van 16 jaar en ouder die bij pleegouders of in leefgroepen wonen, of thuis wonen en ambulante zorg krijgen.

Vooral het blowgedrag sprong eruit. Vier op de tien blowers in de jeugdzorg (37 procent) doet dat om problemen te vergeten. Dat vergroot het risico op afhankelijkheid of andere nadelige gevolgen, zoals voortijdig stoppen met een schoolopleiding.

Blowen bemoeilijkt de hulpverlening. “Als jongeren onder invloed zijn, is het moeilijker om contact met hen te krijgen,” zegt Chakib Kaddur, maatschappelijk werker bij de Amsterdamse jeugdzorg-organisatie Levvel. “Een gesprek heeft dan weinig zin, bijvoorbeeld. Dat stel ik dan uit tot een andere keer.” Levvel kan blowen niet verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden