Bloedbank Sanquin zoekt niet-westerse donoren

Bloedbank Sanquin is bezig met een campagne om mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst ervan te overtuigen bloed te geven. Vooralsnog zijn er maar weinig mensen met die achtergrond die in Nederland bloed doneren, terwijl hun bloed wel nodig is.

ANP
 Bloedzakken bij bloedbank Sanquin.  Beeld ANP
Bloedzakken bij bloedbank Sanquin.Beeld ANP

Mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond, zegt een woordvoerder van Sanquin. “Het aantal donoren met een niet-westerse achtergrond is klein, terwijl het aantal patiënten met die afkomst dat bloed nodig heeft naar verhouding even groot is als het aantal westerse patiënten.”

De woordvoerder legt uit dat er veel meer bloedgroepen zijn dan de ­bekendste AB0. Zo bestaat de bloedgroep duffy. “Die is oorspronkelijk ­opgekomen in ­malariagebieden in Afrika. Wie die bloedgroep heeft, is minder vatbaar voor malaria. Maar mensen die er niet vandaan komen, hebben maar een heel kleine kans die bloedgroep te hebben.”

Wie een bloedtransfusie krijgt, loopt kans dat het afweersysteem in actie komt tegen het ‘vreemde’ bloed. Hoe vaker iemand een bloedtransfusie krijgt, hoe groter de kans dat het ­afweersysteem het bloed herkent als lichaamsvreemd en in actie komt. “Je moet dan steeds beter gematcht bloed vinden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden