null

Blauwe Moskee volgens deskundige onder invloed van Moslimbroederschap

Beeld ANP

De Amsterdamse Blauwe Moskee is in de greep van Moslimbroeders. Die beschuldiging uitte terreurdeskundige en onderzoeker Ronald Sandee maandag tijdens zijn verhoor in de mini-enquête naar ongewenste buitenlandse beïnvloeding van islamitische instellingen.

De moskee in Nieuw-West, neergezet met geld uit Koeweit en Qatar, speelde een grote rol in het verhoor. Sandee, oud-medewerker van de militaire inlichtingendienst, vertelde ook uitvoerig over de internationale Moslimbroederschap. Volgens hem streeft die organisatie een ‘shariastaat’ na, waarin de islam leidend is.

Sandee geldt als een deskundige op het gebied van de internationale Moslimbroederschap en een fervent criticaster. Vorig jaar schreef hij ook een uiterst kritisch stuk over het Amsterdamse deradicaliseringsbeleid. Burgemeester Femke Halsema wees de aantijgingen nadien in de gemeenteraad van de hand. Ze weersprak toen ook Sandees bewering dat Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee, onderdeel is van de Moslimbroederschap.

Elforkani zelf ontkent dat ook, net als Jacob van der Blom, bestuursvoorzitter van de Blauwe Moskee. Sandee had maandag geen hard bewijs voor zijn beschuldigingen, maar: “Als het loopt als een eend, kwaakt als een eend, dan kan het een eend zijn.” Van der Blom en Elforkani ‘volgen de ideologie’ van de Moslimbroeders, aldus Sandee.

‘Anti-integratief’

Moslimbroeders zijn in het algemeen hoogopgeleid, welsprekend en ‘anti-integratief’, aldus Sandee. Ze stimuleren volgens hem vrouwen om sluiers te dragen en hameren op ‘islamofobe’ tendensen in de samenleving,

Hij noemde de Blauwe Moskee als pregnant voorbeeld van beïnvloeding vanuit de Golfregio. Toen Koeweit rond 2006 instapte als financier, trad bij het bedrijf dat het vastgoed in eigendom heeft een hoge Koeweitse functionaris aan die volgens Sandee ook nu nog de koers van de moskee mede bepaalt.

Sandee zei ook verhalen te hebben gehoord over jonge bekeerlingen in de Blauwe Moskee die ‘behoorlijk intimiderend’ hun opvattingen opdringen. “Maar dat is alleen hearsay.”

Rotterdam

In de Blauwe Moskee, maar ook bij de Rotterdamse moskee De Middenweg (eveneens vanuit de Golfregio gefinancierd en met dezelfde eigenaar als de Blauwe Moskee) zie je volgens Sandee aan de sprekers en trainingen de invloed van de Moslimbroeders. In dat verband noemde hij ook de Essalammoskee in Rotterdam, de grootste van Nederland.

De parlementaire commissie stelde ook de nodige vragen over Jacob van der Blom, die volgens Sandee op goede voet verkeert met Qatar Charity, een voorname donateur van islamitische instellingen in Europa. Van der Blom is ook bestuurder van Europe Trust Nederland, de eigenaar van de Middenweg en Blauwe Moskee. Volgens Sandee is dat de Nederlandse vastgoedtak van de Moslimbroeders, die dient als filiaal van het in Birmingham moederbedrijf gevestigde Europe Trust. “Ik heb het gevoel dat als Europe Trust in Birmingham het vastgoed opeist, dat ook gebeurt.”

De laatste tijd signaleert Sandee een kruisbestuiving tussen Moslimbroeders en salafisten. “Een soort nedersalafisme of nederbroederschap.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden