Bijwerkingencentrum: Geen reden om in Nederland te stoppen met AstraZeneca

De bijwerkingen die in verschillende Europese landen hebben geleid tot het stopzetten van het prikken met het AstraZeneca-vaccin, zijn hoogstwaarschijnlijk niet aan dat vaccin te linken. Dat stelt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een reactie.

Chris van Mersbergen
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

“Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin,” stelt het CBG in een verklaring. “Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten. We zijn altijd verplicht om serieuze meldingen te onderzoeken: dat is wat we nu doen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA overlegt hierover op dit moment in Europees verband. Vanmiddag volgt meer informatie. Indien nodig ondernemen we gepaste actie.”

null Beeld AFP
Beeld AFP

Lareb: geen reden tot stoppen

Ook het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ziet geen reden om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt directeur Agnes Kant in reactie op het nieuws uit Denemarken. Daar werd de vaccinatiecampagne met het Oxfordvaccin stilgelegd nadat een aantal mensen met ernstige bloedstollingen te maken kreeg. Daarvan moet worden onderzocht of ze te maken hebben met de vaccinatie, stelden de Deense gezondheidsautoriteiten. In Oostenrijk overleed een 49-jarige vrouw die eerder de AstraZeneca aan ernstige bloedstollingen.

In Nederland heeft het Lareb maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. “Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen,” zegt Kant. Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. “We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op.”

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een stolsel. “Als dit stolsel losschiet, kan het in de longen terecht komen. Dat heet een longembolie,” legt Trombosestichting Nederland uit. Er bestaan ook andere vormen. Een bloedstolsel kan bijvoorbeeld ook een ader of slagader afsluiten. Een hart- of herseninfarct en een zogeheten trombosebeen horen tot de mogelijke gevolgen.

Volgens de meest recente cijfers van Lareb zijn er van alle vaccins tot nu toe 6426 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Verreweg de meeste van deze meldingen, bijna 5800, kwamen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. ‘Slechts’ 159 meldingen gingen over het vaccin van AstraZeneca.

Voorwaardelijke vergunning

Net als de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna heeft AstraZeneca in ons land een voorwaardelijke vergunning. Een farmaceut is in de twee jaar na het verlenen van die vergunning verplicht om aanvullende informatie in te blijven dienen over de werking van het vaccin.

Bovendien houden de Nederlandse en andere Europese medicijnautoriteiten in de gaten of er opvallende bijwerkingen gemeld worden. Als dat zo is, kunnen de autoriteiten ingrijpen, bijvoorbeeld door een tijdelijke stillegging zoals nu in Denemarken is gebeurd.

Doelgroep

In Nederland komen mensen van 18 tot 60 jaar in aanmerking voor het AstraZeneca vaccin. Volgens de Gezondheidsraad is het vaccin ook geschikt voor mensen uit risicogroepen.

Momenteel worden mensen met het syndroom van Down, mensen met zwaar overgewicht, patiënten met ernstige problemen aan het immuunsysteem, niet-mobiele thuiswonende 60-plussers en mensen zonder medische indicatie ingeënt met dit vaccin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden