Plus

Bijwerkingen coronavaccins bij vrouwen niet onderzocht

Vaccinmakers hebben onderzoeksdata over bijwerkingen vrijwel niet uitgesplitst naar sekse. Daardoor is onduidelijk of vrouwen in de testfase andere bijwerkingen kregen.

Bijwerkingencentrum Larebdirecteur Agnes Kant: ‘Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt.’ Beeld ANP
Bijwerkingencentrum Larebdirecteur Agnes Kant: ‘Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt.’Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer. Wereldwijd melden vrouwen veel meer bijwerkingen van coronavaccins dan mannen. Bij het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb kwamen tot vorige week 26.000 meldingen met bijna 152.000 bijwerkingen binnen, waarvan 86,6 procent van vrouwen. Sommige ernstige bijwerkingen – zoals een zeldzame trombose-aandoening na toediening van het AstraZeneca-vaccin of een zware allergische reactie na toediening van Pfizer en Moderna – blijken eveneens vooral door vrouwen te worden gemeld.

Vrouwen in de zorg

Het gaat om kleine aantallen en een verband met de vaccins is onzeker. Verschillen tussen de seksen kunnen ook komen doordat tot dusver veel jonge vrouwen met werk in de zorg zijn gevaccineerd. “Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt. Ervaren ze meer klachten? Hebben ze daadwerkelijk klachten? Trekken ze eerder aan de bel?,” zegt Larebdirecteur Agnes Kant.

In artikelen in The Lancet en Nature over de klinische proeven met vijf vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra­Zeneca, Spoetnik V en Janssen zijn de bijwerkingen niet uitgesplitst naar sekse. Ook in de gepubliceerde ruwe data van Moderna ontbreekt dit. Pfizer/BioNTech, Moderna en Spoetnik V splitsen wel data over de werkzaamheid uit. In alle gevallen werkt het ietsje minder voor vrouwen dan voor mannen.

Het ontbreken van uitgebreide sekse­specifieke analyses is een gemiste kans, zegt onderzoeker Chahinda Ghossein-Doha van het Maastricht UMC+. Covid-19 raakt mannen en vrouwen niet hetzelfde: de ziekte is vaker dodelijk voor mannen, terwijl vrouwen langer klachten hebben. “Wetenschappelijk kun je er niet omheen de interactie tussen geslacht en Covid-19 te onderzoeken.”

Andere factoren zijn van groter ­belang, zeggen farmaceuten en beoordelaars. “Leeftijd heeft een veel grotere impact, omdat het immuunsysteem mee veroudert en een vaccin daarom bij ouderen soms minder goed aanslaat,” zegt Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland. Voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een seksespecifieke analyse van bijwerkingen geen harde eis voor goedkeuring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden