Nieuws

‘Bijspijkerplan’ tegen leerachterstanden door corona met twee jaar verlengd

Het nationale bijspijkerplan voor het onderwijs wordt met twee jaar verlengd. Vanaf komend schooljaar gaat er meer geld naar middelbare scholen, omdat daar de achterstanden groter zijn. Per leerling gaat daar 820 euro naartoe. Op basisscholen wordt 500 euro per scholier uitgetrokken.

Hanneke Keultjes
Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs.  Beeld ANP/Phil Nijhuis
Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs.Beeld ANP/Phil Nijhuis

Dat meldt minister Dennis Wiersma van Primair- en Voorgezet Onderwijs vrijdag. Het kabinet trok begin 2021 in totaal 8,5 miljard euro uit voor het Nationaal Programma Onderwijsachterstanden, om de leerachterstanden weg te poetsen die door de coronacrisis en schoolsluitingen waren ontstaan. In totaal ging 5,8 miljard euro naar het basis- en voortgezet onderwijs.

Er kwam direct kritiek op het plan; niet vanwege de grote pot met geld, maar omdat scholen twee jaar de tijd zouden krijgen om het geld uit te geven. De Tweede Kamer wilde dat het kabinet de looptijd zou verlengen en aan die roep geeft Wiersma nu gehoor. Scholen kunnen het geld nu ook in schooljaren 2023/2024 en 2024/2025 besteden.

Tegenwind

Volgens de minister hebben scholen de afgelopen jaren ‘tegenwind’ ervaren. “Daarom krijgen scholen meer tijd om de basis van goed onderwijs verder te versterken met bewezen effectieve maatregelen.” Hij wil dat scholen vooral ‘de basis’ aanpakken: lezen, schrijven en rekenen.

De VVD-bewindsman ziet het nationaal programma als een opmaat naar een structurele verbetering van het onderwijs, wat kabinet-Rutte IV zichzelf tot doel heeft gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden