‘Bijsluiter voor dummies’: één A4'tje met iconen en begrijpelijke taal

Bijsluiters van medicijnen moeten simpeler en begrijpelijker worden. Naast de lange lap tekst die gebruikers van medicijnen nu krijgen, komt de belangrijkste informatie op één A4’tje, met veel iconen en begrijpelijke taal.

Een voorbeeld van zo’n nieuwe, makkelijke bijsluiter. Beeld College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Wie nu zijn doosje met pillen openmaakt, wordt begroet door lange lappen tekst met kleine lettertjes. De nadruk ligt nu op de ongemakken waar je allemaal last van kunt krijgen als je dat medicijn gaat slikken. Zo besteedt de bijsluiter van de pijnstiller ibuprofen nu zo’n anderhalve pagina aan de mogelijke bijwerkingen. Ook al komen vochtophopingen in enkels en polsen maar bij één op de tienduizend patiënten voor, toch krijgt die bijwerking nu nog een prominente plek in de standaardbijsluiter.

Daar moet van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verandering in komen. “Het is een A4’tje waarbij veel iconen worden gebruikt en waarbij makkelijke taal wordt gebruikt,” verklaart CBG-voorzitter Ton de Boer tegenover deze site. Het nieuwe A4'tje moet een aanvulling worden op de standaardbijsluiter, waarin gebruikers op alle mogelijke bijwerkingen worden gewezen, zoals volgens de wet verplicht is.

Rood kruis

De nieuwe ‘bijsluiter voor dummies’ wordt ook digitaal beschikbaar, mogelijk via een app voor medicijnen. Symbooltjes maken in één oogopslag duidelijk waar je op moet letten bij het medicijngebruik. Een rood kruis bij een glas en een fles staan bijvoorbeeld bij de boodschap: ‘U mag geen alcohol drinken als u dit medicijn gebruikt.’ 

Een icoontje van een slippende auto met een uitroepteken erbij wordt gebruikt om mensen te waarschuwen als zij moe, duizelig of slaperig kunnen worden van de medicatie. Dat kan de rijvaardigheid beïnvloeden.

En een vrouw met een bolle buik is afgebeeld als het nodig is om met een arts te overleggen of het medicijn veilig is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Verder geven wijzers op een klokje bijvoorbeeld aan hoeveel uur je moet wachten voordat je de volgende tablet mag innemen. Een simpel glas water wordt getoond als de tabletten ingenomen moeten worden met water. En een bordje met een mes en vork als de pillen het beste tijdens de maaltijd kunnen worden geslikt.

Gunstige effecten

Bij de mogelijke bijwerkingen wordt een symbool gebruikt waarbij bijvoorbeeld één op de tien grijze poppetjes zwart gekleurd is. Daarmee wordt meteen inzichtelijk dat lang niet iedereen last krijgt van bijvoorbeeld buikpijn of problemen met de spijsvertering bij het slikken van een bepaald medicijn. CBG-voorman De Boer: “We willen de ‘gunstige effecten’ beter onder de aandacht brengen.” De positieve werking van het medicijn is van grote invloed op het vertrouwen dat mensen hebben in medicijnen, zo blijkt uit het onderzoek dat het CBG vandaag publiceert.

De nieuwe ‘bijsluiter voor dummies’ start met de vragen: ‘Waarvoor is het medicijn?’ en ‘Wat doet dit medicijn voor u?’ “Op het A4'tje leggen we eerst in korte bewoordingen uit wat de werking is van het medicijn, in plaats van een focus op de bijwerkingen en wat er allemaal niet mag,” licht De Boer toe. Op de beschrijving bij een pijnstiller kan komen te staan: ‘Dit medicijn zorgt ervoor dat u minder pijn heeft. Ook wordt uw koorts lager.’

Het CBG gaat met andere organisaties aan de slag om het prototype van de simpele bijsluiter verder te ontwikkelen. De geneesmiddelenautoriteit hoopt het in de loop van volgend jaar ‘druppelsgewijs’ in te voeren. “Er zijn vele duizenden medicijnen in Nederland, dus de invoering kan wel even duren,” tempert De Boer de verwachtingen. Ook is nog niet duidelijk wie precies voor de kosten op gaat draaien.

Daarnaast gaat het CBG samen met stichting Kijksluiter begrijpelijke animatievideo’s maken over medicijngebruik. “En met apothekers, huisartsen en patiënten werken we eraan om online betrouwbare medicijninformatie beter vindbaar en begrijpelijker te maken,” vervolgt De Boer. “We willen medicijnen voor iedereen goed toegankelijk maken. De één kijkt liever een filmpje, de ander ziet het liever in één oogopslag en weer een ander pluist juist graag de hele bijsluiter uit.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden