Bijna kwart leraren thuis door corona, veel schoolklassen blijven daardoor leeg

De afwezigheid van leraren door corona is momenteel de belangrijkste reden voor een school om een klas naar huis te sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs.

Edwin van der Aa
Lege klassen zijn er momenteel vooral omdat de leraren thuis moet blijven door corona(regels).   Beeld Bart Hoogveld
Lege klassen zijn er momenteel vooral omdat de leraren thuis moet blijven door corona(regels).Beeld Bart Hoogveld

Op dit moment is gemiddeld 26 procent van de leerlingen en 23 procent van de leraren afwezig door een quarantainesituatie, toont het onderzoek aan. Bij de laatste peiling, twee weken geleden, ging het om 24 procent van de kinderen en 15 procent van de docenten. Op vrijwel alle scholen ontbreken nu leerlingen en leraren.

,,We zien dat de besmettingen onder leerlingen ook oplopen, maar nu vooral de afwezigheid van leraren zorgt dat er regelmatig klassen naar huis moeten”, aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. Op veel scholen is volgens haar het overeind houden van het onderwijs momenteel de focus. ,,Je komt daardoor nauwelijks toe aan het inlopen van leervertragingen, maar probeert te voorkomen dat ze groter worden.”

Evenveel klassen naar huis

De oplopende afwezigheid van leraren zorgt ervoor dat per saldo nog altijd ongeveer evenveel klassen naar huis worden gestuurd als twee weken geleden. Op bijna 60 procent van de scholen werden één of meerdere klassen naar huis gestuurd, 1 procent van de scholen moest sluiten. Gemiddeld gaat het om twee klassen per school.

Overigens zijn de verschillen per provincie groot: in Flevoland stuurde 83 procent van de scholen klassen naar huis, in Friesland maar 35 procent en in Zeeland slechts 25 procent van de scholen.

Op ruim vier van de vijf scholen lukt het wel om afwezige leerlingen afstandsonderwijs te geven. Door het lerarentekort is dat lang niet altijd eenvoudig, melden de schoolleiders echter. Volgens hen moet de nieuwe onderwijsminister, Dennis Wiersma, snel aan de slag met het tekort aan leraren en schoolleiders, meer waardering voor het onderwijspersoneel en de huisvesting van scholen.

Roepende in de woestijn

Doornbos: ,,We lijken soms roepende in de woestijn. Eerder riepen we al op tot voorrang tot een boosterprik, ventilatie en meer zelftesten voor alle leerlingen. Te vaak laat de politiek het onderwijs in de kou staan. Ten aanzien van ventilatie is vorige week wat actie ondernomen, maar dat is ons inziens nog te weinig.”

Het leveren van zelftesten voor alle leerlingen - dat gebeurt nu enkel voor groep 6, 7 en 8 - zou volgens de AVS de continuïteit van onderwijs ten goede komen. Schoolleiders zijn nog steeds wel positief over het verruimen van de quarantaineregels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden