Bijna 300 meldingen van dieren met hittestress

Tijdens de hittegolf in augustus zijn bij het meldpunt hittestress van Wakker Dier 290 meldingen binnengekomen. Verreweg de meeste meldingen betreffen schapen. Wakker Dier eist dat landbouwminister Carola Schouten een Nationaal Hitteplan voor dieren in werking stelt. ‘Dieren hebben recht op schaduw.’

Sanne Schelfaut
Dit paard kon in ieder geval (deels) in de schaduw staan met dank aan een parasol.  Beeld Cristel Vercammen
Dit paard kon in ieder geval (deels) in de schaduw staan met dank aan een parasol.Beeld Cristel Vercammen

“Veel boeren zijn duidelijk niet goed voorbereid op de steeds heter wordende zomers,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie. De hittegolf van 5 tot en met 17 augustus telde dertien dagen. Toen kwamen er in totaal 152 meldingen binnen over schapen met hittestress. Ook runderen (125) en paarden (62) zijn vaak gemeld. De meeste meldingen komen uit de kustprovincie Noord-Holland (77), gevolgd door Zuid-Holland (39) en Utrecht (37).

“Onze vrees dat door de warmere zomers dieren steeds meer in de problemen komen, wordt door deze cijfers bevestigd. Dieren moeten worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en kou. Dat staat in de ‘Wet dieren’. Toch spreken veel meldingen over ernstige hittestresssymptomen: trillen, flink hijgen, hoge ademfrequentie en de tong uit de mond. In de wei is van bescherming veelal geen sprake. Dat is onnodig en erg naar voor de dieren. Daarom vragen we de minister om de wet te handhaven en schaduw te verplichten,” zegt Hilhorst.

Campagne

Om de meldingen te controleren, vroeg Wakker Dier om beeldmateriaal en beschrijving van de situatie ter plekke. “De meldingen zijn ook doorgegeven aan de NVWA en soms is ook de dierenpolitie via 144 gealarmeerd.” Wakker Dier voert intensief campagne op het thema hittestress voor dieren. Behalve het meldpunt is er een monitor, die het aantal dagen telt waarop dieren hittestress ervaren. Ook loopt er een petitie voor een Nationaal Hitteplan voor dieren. De petitie wordt volgens Hilhorst binnenkort -voor Prinsjesdag- aangeboden aan minister Schouten en is al meer dan 80.000 keer ondertekend. “We eisen dat LNV de hoognodige maatregelen gaat nemen,” zegt Hilhorst.

Land- en tuinbouworganisatie LTO stelt dat haar leden er veel aan doen om de situatie voor de dieren zo aangenaam mogelijk te maken. Zo worden er onderling tips gedeeld. Minister Schouten ziet tot nu toe geen aanleiding om een speciaal hitteplan voor dieren op te tuigen. Volgens haar is het vanzelfsprekend dat ook voor dieren de nodige maatregelen worden genomen en heeft een eigenaar de verplichting bescherming te bieden bij bijzondere weersomstandigheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden