Nieuws

Big Brother Awards voor ‘grootste privacyschenders’ Grapperhaus en De Jonge

De demissionaire zorgminister De Jonge en zijn justitiecollega Grapperhaus hebben dit jaar de twijfelachtige eer winnaar te zijn van een Big Brother Award. De prijzen worden ieder jaar door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgereikt aan ‘de grootste privacyschenders van Nederland’.

Het Parool
Ferdinand Grapperhaus en Hugo de Jonge kregen respectievelijk een oeuvreprijs en de publieksprijs. Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus en Hugo de Jonge kregen respectievelijk een oeuvreprijs en de publieksprijs.Beeld ANP

Hugo de Jonge kreeg met een ruime meerderheid van de stemmen de publieksprijs vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel is volgens Bits of Freedom ‘onvoldoende gemotiveerd’. Dat het kabinet de invoering van het 2G-beleid, waarbij een negatieve test niet meer volstaat om een QR-code te krijgen, voorlopig heeft uitgesteld, juicht de burgerrechtenorganisatie toe.

Ferd Grapperhaus krijgt van de vakjury een oeuvreprijs ‘voor een hele rits aan misstappen’ van zijn ministerie. “Het komt niet vaak voor dat we een Lifetime Achievement Award uitreiken, maar dit ministerie heeft het zo bont gemaakt dat wij en onze vakjury eigenlijk geen andere optie zagen,” zegt Bits of Freedomdirecteur Evelyn Austin.

Stiekem

Zo maakt demissionair minister Grapperhaus volgens Bits of Freedom ‘van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn,’ aldus directeur Austin.

Grapperhaus heeft zijn award persoonlijk in ontvangst genomen. Minister De Jonge was daarvoor te druk. De Felipe Rodriguez Award, die juist bestemd is voor iemand die zich heeft ingezet voor privacy, ging zondag al naar mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden