Bezuinigen voor gemeenten ‘onvermijdelijk’

Grote en middelgrote steden in Nederland komen de komende vier jaar ongeveer een half miljard euro tekort. Daardoor moeten zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken sluiten, dreigt minder onderhoud voor de openbare ruimte en krijgen minima minder steun.

Marcia Nieuwenhuis
Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40. Beeld ANP
Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40.Beeld ANP

De G40, een stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, slaat alarm. Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40, zijn bezuinigingen onvermijdelijk. “In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen.”

Aan de vooravond van Prinsjesdag doet Depla samen met twee wethouders Financiën een klemmend beroep op het kabinet om meer geld vrij te maken voor de gemeenten. “De verantwoordelijkheden van gemeenten zijn sterk toegenomen, maar er is enorm bezuinigd. Dit is bijna niet vol te houden.”

Volgens het driemanschap van de G40 ‘ligt bij de discussies in de gemeentehuizen echt alles op tafel’. “Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over het schrappen van muziekles, het sluiten van sportvoorzieningen, het beperken van het onderhoud van de openbare ruimte en lastenverhoging,” somt Depla op.

Meer verantwoordelijkheid, minder geld

Gemeenten namen de afgelopen jaren veel verantwoordelijkheden over van het Rijk, zoals de jeugdzorg en sociale taken. Maar steden krijgen minder geld van de rijksoverheid dan verwacht, omdat het Rijk minder geld heeft uitgegeven. Hierdoor komen de gemeenten volgens de G40 de komende vier jaar ‘ongeveer een half miljard euro tekort’. Depla: “Het Rijk mag een begrotingstekort hebben, wij mogen dat niet. Omdat wij géén rode cijfers mogen schrijven, moet er worden bezuinigd.”

Vooral grote steden buiten de Randstad die een belangrijke functie voor de regio vervullen, komen er volgens de Groningse wethouder Paul de Rook bekaaid van af. “In Leeuwarden, Nijmegen, Enschede, Groningen en Breda vallen de hardste klappen.” De G40 onderzoekt momenteel waarom juist die gemeenten er zo slecht uitkomen. De Rook vreest voor Groningen het ergste. “We hebben het over een jaarlijks tekort van zo’n 35 miljoen euro.”

Het stuit de Groninger tegen de borst dat het Nederland economisch goed gaat, maar dat lokaal fors moet worden bezuinigd. “Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over het sluiten van zwembaden en bibliotheken. Volgens mij maak je dan als overheid een heel slechte beurt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden