Beving met een kracht van 2.7 bij Groningse plaats Loppersum

In de Groningse plaats Loppersum heeft dinsdagmiddag een beving plaatsgevonden. De beving had een kracht van 2.7 op de Schaal van Richter. De laatste beving in het gebied vond begin juni plaats, bij Wirdum. Deze had een kracht van 1.9.

Het epicentrum van de beving lag bij Loppersum.  Beeld KNMI
Het epicentrum van de beving lag bij Loppersum.Beeld KNMI

Het gaat om de zwaarste beving van dit jaar tot nu toe. De vorige zwaarste beving van 2020 vond plaats op 2 maart in Wagenborgen; de beving had toen een kracht van 2,1. Het betrof toen een geïnduceerde aardbeving – dat wil zeggen: ontstaan door gaswinning – op drie kilometer diepte. Dat is ook vandaag het geval.

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) meldt dat het epicentrum van de beving tussen de plaatsen Loppersum en Westeremden lag. De beving werd om 15.18 uur geregisterd, zo valt af te lezen aan de automatische registraties op de website van het KNMI.

De gemeente Loppersum meldt dat de beving op vele plekken in Loppersum en omgeving voelbaar was. Ze roept inwoners op als ze schade hebben om dat te melden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Gas

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022.

De regio Groningen heeft uitgerekend vandaag bij minister Erik Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aangedrongen op het sneller afhandelen van bevingsschade aan woningen en het versterken van de gebouwen. Veel Groningers lopen tegen te veel bureaucratie aan en hebben daar ook mentaal onder te lijden.

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden