Nieuws

Bestuursraad Ajax treedt af wegens gebrek aan vertrouwen

De bestuursraad van Ajax heeft woensdagavond zijn aftreden aangekondigd wegens gebrek aan vertrouwen. Het is het gevolg van een opstand onder de leden, met als aanleiding het voorstel de raad van commissarissen te gaan betalen.

Bas Soetenhorst
Voorzitter Bestuursraad Frank Eijken (tweede van links) en rvc-voorzitter Pier Eringa (derde van links) met de Ajax-top bij de uitwedstrijd tegen PSV vorige maand. Beeld ANP
Voorzitter Bestuursraad Frank Eijken (tweede van links) en rvc-voorzitter Pier Eringa (derde van links) met de Ajax-top bij de uitwedstrijd tegen PSV vorige maand.Beeld ANP

Uiterlijk 1 september maken voorzitter Frank Eijken en zijn drie medebestuurders plaats voor een nieuw team. Dit maakte de zittende bestuursraad aan het begin van een vergadering op De Toekomst bekend.

Daarmee ontstaat een machtsvacuüm in de club, juist nu de positie van algemeen directeur Edwin van der Sar ter discussie staat en nog altijd onduidelijk is wie in het nieuwe seizoen coach is van Ajax 1.

De bestuursraad treedt namens de vereniging Ajax op als grootaandeelhouder. Met 73 procent van de aandelen heeft de bestuursraad een beslissende stem in aandeelhoudersvergaderingen. Ook benoemt de bestuursraad de leden van de raad van commissarissen, die op hun beurt toezicht houden op de directie van Ajax.

Groot verzet

Voorzitter Eijken was van plan aanstaande vrijdag in een bijzondere aandeelhoudersvergadering akkoord te gaan met het voorstel de commissarissen voortaan te gaan betalen. Dat voornemen leidde tot groot verzet onder de 800 leden, van wie een fors deel van mening is dat de toezichthouders vrijwilligers moeten blijven.

Een deel van de critici vond bovendien dat de bestuursraad veel te meegaand is jegens de directie en strenger zou moeten toezien op het in stand houden van de Ajaxcultuur. Een ander bezwaar was het vermeende gebrek aan ‘Ajax-DNA’ in de bestuursraad, waar op Marc Stuut na geen enkele oud-(jeugd)speler meer zitting heeft.

Eijken en de andere aftredende leden van de bestuursraad doen een beroep op de ereleden van de vereniging om een nieuwe raad te vormen. De vertrekkende bestuursraad is verantwoordelijk voor de recente benoeming van Pier Eringa als voorzitter van de raad van commissarissen. Die aanstelling leidde ook tot gemor in de vereniging, omdat hij eveneens het ‘Ajax-DNA’ zou ontberen.

Diezelfde kritiek klonk in de wandelgangen ook over Jan van Halst, ook al kwam hij in het verleden voor Ajax uit. Hij moet op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag officieel worden aangesteld als ‘voetbalcommissaris’.

De vraag is in hoeverre zij straks kunnen rekenen op rugdekking door de bestuursraad, als deze in een nieuwe samenstelling mogelijk assertiever zal opereren dan de laatste jaren het geval is geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden