Bestuur Denk treedt na oproep Azarkan niet terug

De machtsstrijd binnen Denk is compleet. Voorzitter Selcuk Öztürk en de rest van het bestuur van de politieke partij weigeren om op te stappen, ondanks een dringend verzoek van politiek leider Farid Azarkan.

Farid Azarkan, fractievoorzitter van Denk, vroeg het bestuur eerder deze week terug te treden. Beeld ANP
Farid Azarkan, fractievoorzitter van Denk, vroeg het bestuur eerder deze week terug te treden.Beeld ANP

Inmiddels is al het contact tussen de fractietop en de partijtop verbroken, laat Azarkan weten. De strijd zal nu worden uitgevochten op een ledenbijeenkomst, begin juni. Dan moet er ook een nieuwe leider komen, vindt het bestuur.

Eerder deze week vroeg Azarkan, politiek leider van Denk in de Kamer, het bestuur om te vertrekken. Zo moest de patstelling tussen de twee ruziënde oprichters Tunahan Kuzu en Selcük Öztürk, allebei ook Tweede Kamerlid, worden doorbroken.

Het bestuur van Denk schrijft nu echter aan de leden: ‘Alleen tijdens een algemene ledenvergadering is het mogelijk om bestuurstaken over te dragen. In het belang van Denk en alle mensen die zich jarenlang keihard hebben ingezet voor onze idealen, zullen wij als bestuur voorlopig onze werkzaamheden blijven voortzetten.’

Niet respectvol

Wel zullen ‘onafhankelijke personen’ het bestuur komende tijd gaan ondersteunen en gaan bemiddelen met de betrokkenen, laten de bestuurders ook weten. Verder moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de ontstane situatie, waarin ook het handelen van de drie Tweede Kamerleden wordt meegenomen.

Op 6 juni, tijdens de ledenbijeenkomst, mogen de leden dan beslissen over de toekomst van Denk, aldus het bestuur. Dan wordt ook een nieuwe politiek leider gekozen. ‘Tot die tijd zullen wij als bestuur ons uiterste best doen om verschillen weer op één lijn te krijgen en te komen tot rust.’

Azarkan laat in een reactie op de mail aan de leden weten: “Volgens mij is het uniek dat een oproep van een politiek leider terzijde wordt geschoven. Dat is jammer en niet respectvol. Het draagt ook niet bij aan de oplossing van onze interne problemen en het zorgt voor verdeling binnen onze partij. Terwijl ik juist een waardige oproep heb gedaan, omdat het bestuur niet in staat is om de problemen op te lossen.”

Gespleten partij

De fractieleider in de Kamer werd onaangenaam verrast door de email van het bestuur, aldus Azarkan. “Ik wist hier niet van en de bestuursleden zijn niet bereikbaar voor een toelichting.” Hij vindt dat het bestuur de eer aan zichzelf had moeten houden. “Dat kan nog steeds waardig, daar ben ik van overtuigd.”

Over het geplande onderzoek zegt Azarkan dat hij het ‘niet integer’ vindt van het bestuur om daar opdracht toe te geven, terwijl ze zelf onderdeel zijn van het probleem. “Daarnaast ga ik als fractieleider zelf over onderzoeken naar de fractie.”

Azarkan vindt het spijtig dat de partij zo wordt gespleten door dit conflict. Hij wil op 6 juni nog geen nieuwe politiek leider kiezen. “Dat is raar, laten we eerst alles eens oplossen.” Hij weet nu niet of hij straks zelf wil opgaan voor het leiderschap.

Verder gelooft Azarkan niet dat het bestuur inderdaad zijn best zal doen om komende tijd te proberen de verschillen uit de wereld te helpen. “Als je niet communiceert met je politiek leider, hecht ik weinig waarde aan zulke beloften.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden