Bestuur 50Plus stapt op wegens conflict binnen partij

Geert Dales stapt op als voorzitter van 50Plus, samen met de andere twee bestuurders van de ouderenpartij. Dat zei Dales vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Dales hakte de knoop over zijn eigen vertrek tien dagen terug al door.

Edwin Van Der Aa
Partijvoorzitter Geert Dales tijdens de ingelaste ledenvergadering van 50Plus. Beeld ANP
Partijvoorzitter Geert Dales tijdens de ingelaste ledenvergadering van 50Plus.Beeld ANP

Dales over zijn besluit: “Een paar jaar geleden kampte ik met een hele zware depressie. Daar ben ik heel goed uitgekomen, vooral dankzij mijn echtgenoot. Toen de vrolijkheid weer terugkwam in het leven, heb ik hem beloofd voortaan altijd het zonnetje in huis te zijn. Daar kwam na mijn aantreden als voorzitter van 50Plus al heel snel de klad in. Daarna is het nooit meer leuk geworden.”

De scheidend voorzitter van 50Plus, die de laatste weken in de clinch lag met partij-oprichter Jan Nagel, de meeste Kamerleden en provinciale voorzitters van de partij, kon de belofte aan zijn man nog maar op één manier waarmaken: “Ik moet hier wegwezen!”

De andere twee partijbestuurders van 50Plus - Robert Gielisse en Bert Kannegieter - vertrekken ook, omdat zij collegiaal willen zijn met Dales. “Hier geldt: samen uit, samen thuis,” aldus de afzwaaiende partijvoorzitter.

Krol iets eerder op de hoogte

Partijleider Henk Krol werd al iets eerder op de hoogte gesteld van het besluit van het hoofdbestuur. Krol laat weten het nieuws kort voor de uitzending te horen te hebben gekregen en zich nu te gaan beraden op zijn volgende stappen. “Hoe kan ik mijn kiezers ook in de toekomst het beste blijven dienen?”

Jan Nagel zegt niet blij te zijn met het vertrek van Dales, met wie hij toch ook ruzie had. Nagel: “Ik vind het jammer dat het zo gelopen is, maar het vertrek van Geert was onvermijdelijk. Hij was zeker iemand die met goede bedoelingen bij ons was gestart, maar problemen heeft gekregen met Kamerleden en bestuurders in het land.”

Volgens Corrie van Brenk, het 50Plus-Kamerlid waar de partijvoorzitter persoonlijk het meeste problemen mee had, ligt het vertrek van Dales ‘in de lijn der verwachting’. “Inmiddels hadden zo’n negentig vooraanstaande partijleden het vertrouwen in hem opgezegd, dus de situatie werd onhoudbaar. Ik hoop dat we dit boek nu snel kunnen dichtslaan.”

Van Brenk wil nu dat binnen de partij advies wordt gevraagd over de te volgen procedure richting een nieuw hoofdbestuur. “Ik hoop dat dit vertrekkende bestuur niet meer over zijn graf heen gaat regeren.

Dales besloot al half april te vertrekken

Geert Dales zelf laat na de uitzending weten dat de aankondiging van zijn vertrek, die voor iedereen als complete verrassing kwam, voor hem oud nieuws was.

Dales: “Op 16 april in de vroege ochtend heb ik het besluit al genomen. Ik keek uit raam, en dacht: ‘Waarom ga ik hier nog mee door?’ Toen heb ik een verklaring getikt, maar ik wilde met de verzending wachten tot de uitslag van het kort geding over digitaal stemmen er zou liggen. Die zaak zouden we zeker winnen en dan kon de democratisering van 50Plus een nieuwe fase in gaan.

Vorige week kwam er echter een tijdelijke wet te liggen waardoor verengingen, vanwege de coronacrisis, ook digitaal mogen stemmen als dat niet in hun reglementen staat. “Daarmee is het kort geding overbodig geworden. Dus toen ik hoorde dat ik bij Buitenhof kwam te zitten, dacht ik: ‘Dit is het moment.’”

De vertrekkend voorzitter beseft donders goed dat hij - zelfs met steun van de leden voor een nieuw mandaat - met een hele berg Kamerleden en bestuurders in het land was blijven zitten die het vertrouwen in Dales hadden opgezegd. “Dat is onmogelijk en daar is 50Plus niet mee gediend.”

Dales laat in het midden of hij politiek actief blijft. “Daar ga ik eens over nadenken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden