Nieuws

Bergkamp wil met vrouwenorganisaties praten over seksueel wangedrag in de Kamer

Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met maatschappelijke organisaties die vinden dat vrouwen in de Kamer te weinig worden beschermd. Ze gaat echter niet in op de roep om nieuwe disciplinaire maatregelen waarmee wangedrag bestraft kan worden.

Laurens Kok
Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Beeld ANP
Kamervoorzitter Vera Bergkamp.Beeld ANP

Zeventien instellingen die opkomen voor vrouwenrechten stuurden dinsdag een brandbrief aan het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Dat zou, voorzitter Bergkamp voorop, een ‘nultolerantie-klimaat’ moeten creëren voor ‘seksistisch gedrag, psychologische en seksuele intimidatie en gendergerelateerd geweld in het parlement’. Om straffeloosheid te voorkomen zouden disciplinaire maatregelen moeten worden ingevoerd.

Volgens Bergkamp is het ‘heel goed om te kijken wat er nog beter kan’. Ze heeft de organisaties daarom uitgenodigd om binnenkort te komen praten. “Al moet ik er wel bij zeggen dat we als Kamer al veel doen.” Ze verwijst daarbij naar vertrouwenspersonen, een nieuwe gedragscode voor Kamerleden en het pas opgerichte College van onderzoek integriteit.

Verschuilen

De briefschrijvers vinden echter dat er meer nodig is. Zo zijn ze niet te spreken over de reactie die Bergkamp onlangs gaf op het bericht van NRC dat opnieuw een fractiemedewerker van de PVV een melding van seksueel wangedrag tegen Kamerlid Dion Graus heeft gedaan. Een aangifte ontbreekt echter. Bergkamp zei daarop dat ‘zij, noch het presidium instrumenten in handen heeft om onderzoek te doen naar Kamerleden of om maatregelen te nemen in dergelijke situaties’.

Volgens de organisaties kan het dagelijks bestuur van de Kamer zich ‘niet langer verschuilen achter het argument dat er geen werkgever-werknemersrelatie bestaat tussen de Kamer en de individuele fractiemedewerkers die slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag’.

Bergkamp stelt dat er in het presidium wordt gesproken over ‘wat we meer kunnen doen’. “Het is goed om te kijken welke opties en mogelijkheden er zijn. Maar sommige dingen raken wet- en regelgeving,” stelt ze. Niet zij is aan zet, maar de Tweede Kamerfracties zijn dat.

Eigen rol en verantwoordelijkheid

Tegelijkertijd kondigt Bergkamp aan dat het onderzoek naar werkbeleving onder het Kamerpersoneel wordt versneld. Ook roept ze fracties op een soortgelijk onderzoek te doen onder eigen medewerkers. “Iedereen heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden