Bergkamp: PVV'er Graus nooit formeel toegang tot Kamer ontzegd

PVV-Kamerlid Dion Graus is nooit formeel de toegang tot het Tweede Kamergebouw ontzegd. Dat zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp in reactie op berichtgeving in NRC, over nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie aan het adres van het Kamerlid.

ANP
Dion Graus (PVV) in de Tweede Kamer tijdens een debat. Beeld ANP
Dion Graus (PVV) in de Tweede Kamer tijdens een debat.Beeld ANP

Het is niet de eerste keer dat Graus wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij in het verleden zijn ex hebben aangezet tot seks met zijn beveiligers. De jongste beschuldiging komt van een voormalig medewerkster van de PVV-fractie, die door Graus zou zijn gedwongen tot ‘heel veel ernstige dingen’, schrijft de krant. De vrouw meldde zich in februari bij toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib en de vertrouwenspersoon van de Tweede Kamer.

Na een gesprek met Graus de volgende dag, zou Arib de beveiliging van het Kamergebouw te kennen hebben gegeven dat Graus niet meer welkom was in het gebouw, behalve bij stemmingen. Formeel is een Kamervoorzitter hier niet toe bevoegd, ze kan zelfs geen onderzoek laten instellen naar meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is aan de fracties zelf.

Reactie Bergkamp

Bergkamp zegt de nieuwe aantijgingen ‘verontrustend’ te vinden, maar benadrukt ook dat ‘zij, noch het Presidium instrumenten in handen hebben om onderzoek te doen naar Kamerleden of om maatregelen te nemen in dergelijke situaties’.

Ze voegt er het volgende aan toe: “Er is geen sprake van geweest dat de heer Graus formeel de toegang tot het Tweede Kamergebouw is ontzegd. Dit heb ik intern bevestigd gekregen. De Voorzitter heeft daartoe immers geen formele bevoegdheid.” Of er wél informele stappen zijn genomen door Bergkamps voorganger, wordt niet duidelijk uit de verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden