PlusNieuws

Bergkamp bekijkt straf Kamerleden voor overtreden huisregels

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat in het Kamerbestuur sancties aankaarten tegen parlementariërs die de huisregels overtreden. Dat kan over roken gaan, maar ook over grensoverschrijdend gedrag tegenover medewerkers.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Beeld ANP
Kamervoorzitter Vera Bergkamp.Beeld ANP

Die toezegging deed Bergkamp gisteren in haar eerste debat over de jaarlijkse raming van de Tweede Kamer. “We hebben een voorbeeldfunctie en we liggen onder een vergrootglas.”

Kort na haar aantreden heeft Bergkamp de huisregels aangescherpt, omdat die door roken en het niet dragen van mondkapjes werden geschonden. Sancties werden daaraan niet verbonden. Op verzoek van SP-Kamerlid Renske Leijten gaat Bergkamp, die zich hierdoor ‘getriggerd’ voelde, dit bespreken in het presidium.

Leijten opperde dat Bergkamp er meer als een huisbaas naar zou kunnen kijken. Als je je niet aan de regels houdt, moet de beveiliging kunnen optreden. Leijten: “Bij recidive zeg je: zoek maar eigen kantoorruimte, u bent hier niet meer welkom. U wordt begeleid naar de zaal als u moet stemmen. Dat kan voor een week, maar ook voor langer.”

Grijs gebied

Dit kan ook gelden voor het ‘grijze gebied’ van grensoverschrijdende seksuele intimidatie. Daar kan de organisatie van de Tweede Kamer nu weinig tegen doen. Er geldt een gedragscode waarin geen regel staat over ongewenste omgangsvormen. D66-Kamerlid Joost Sneller: “Zou er niet een regel moeten worden toegevoegd om op te kunnen treden?”

Daarop citeerde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken minister Ien Dales, die in 1992 zei: ‘Een beetje integer kan niet’. “Dat kan klaarblijkelijk wel in de Tweede Kamer. Maar een beetje door de vingers zien, dat raakt ons allemaal.”

Tweede Kamervoorzitter Bergkamp deed ook de toezegging dat ze laat uitzoeken hoe het staat met regelgeving op dit terrein in parlementen buiten Nederland. D66’er Sneller wilde weten: “Wanneer is dan sprake van gedrag dat het aanzien van de Tweede Kamer schaadt?”

“Bij verkrachting of stalking ga je naar de politie, maar er is een grijs gebied,” aldus Bergkamp. Ze wil toch vooral doorverwijzen naar vertrouwenspersonen of de Commissie Integriteit. Bergkamp betoogde dat een luisterend oor immers ook risico’s heeft: “We hebben geen expertise, er is altijd een andere kant aan beschuldiging.”

Vorige week werd Bergkamp in het defensief gebracht door een brief van zeventien instellingen die opkomen voor vrouwenrechten. Zij toonden zich geschokt omdat Bergkamp in een reactie van een klacht van een PVV-medewerkster tegen het Kamerlid Dion Graus liet weten geen instrumenten in handen te hebben om maatregelen te nemen of onderzoek te doen. Ze verwees naar vertrouwenspersonen, een nieuwe gedragscode voor Kamerleden en het pas opgerichte College van onderzoek integriteit, die gevallen vanaf 1 april 2021 onderzoekt.

Positie van de Kamer

Ook komt er een commissie die de versterking van de positie van de Kamer en een betere informatievoorziening onderzoekt. Mede door de toeslagaffaire is de noodzaak daarvan duidelijk geworden. Bergkamp: “Het uiteindelijke doel is voorkomen dat burgers in de knel komen doordat de Kamer niet vroeg genoeg aan de bel kan trekken of de wetgeving niet goed getoetst is op uitvoerbaarheid en begrijpelijkheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden