Update

Berghuis afgebeeld als slachtoffer Holocaust, Cidi doet aangifte

Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) heeft maandag aangifte gedaan tegen de maker van de muurschildering waarop voetballer Steven Berghuis is afgebeeld als slachtoffer van de Holocaust.

Het Parool
Steven Berghuis in zijn officieuze debuut namens Ajax in een oefenduel met Bayern München. Beeld Jasper Ruhe/Pro Shots
Steven Berghuis in zijn officieuze debuut namens Ajax in een oefenduel met Bayern München.Beeld Jasper Ruhe/Pro Shots

Die was te zien in Rotterdam en is vermoedelijk gemaakt door een of meerdere supporters van Feyenoord. De gemeente heeft de muurschildering verwijderd. Berghuis was aanvoerder van Feyenoord en stapte onlangs van die club over naar Ajax. De transfer naar de rivaal is bij veel fans van Feyenoord niet goed gevallen.

Op de schildering werd Berghuis afgebeeld met grote neus, keppeltje en davidster, met daarnaast de tekst ‘Joden lopen altijd weg’. “Dit is ontzettend discriminerend naar Joden en kun je niet meer wegzetten als baldadigheid tegen Ajax,” aldus een woordvoerder van Cidi. De organisatie heeft aangifte gedaan van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie en het opzettelijk beledigen op grond van ras, godsdienst en levensovertuiging.

Camerabeelden

Cidi acht de kans groot dat degene die de muurschildering heeft gemaakt, opgespoord wordt. “We denken dat er door middel van camerabeelden wel iemand gevonden kan worden,” aldus de woordvoerder. Er is op dit moment nog niemand in beeld. “We hebben dit weekend vluchtig contact gehad met de politie, maar willen zij stappen ondernemen, dan moet er aangifte gedaan worden.” Dat is maandagmiddag gebeurd.

De organisatie laat daarnaast weten ook aangifte te doen tegen de groep Feyenoord-supporters die zondag na de oefenwedstrijd tegen PAOK Saloniki in de Kuip antisemitische spreekkoren ten gehore bracht.

Feyenoord noemt de graffiti ‘verschrikkelijk en walgelijk’ en onderzoekt of er stadionverboden kunnen volgen. Cidi noemt dat een goed signaal. De organisatie stelt voor om ook een reis naar Auschwitz of het Anne Frank Huis aan te bieden, ‘opdat men zich de ernst van de problemen realiseert en begrijpt’. “Het mag niet zo zijn dat uw club, met haar rijke historie, wordt misbruikt voor het reinste antisemitisme.” Cidi zegt graag in gesprek te willen treden met Feyenoord.

Bedreiging

De voetballer werd eerder deze maand al bedreigd via een foto op sociale media waarop een spandoek te zien was met vinkjes achter de namen van ‘Polletje’ en Peter R. de Vries. ‘Polletje’ is Ajaxsupporter Martin van de Pol die eerder dit jaar geliquideerd werd en Peter R. de Vries overleed aan de gevolgen van een schietpartij. De naam van Berghuis stond ook op het spandoek, maar dan zonder vinkje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden