Nieuws

Benschop naar Kamer: ‘Nu is het tijd voor kwaliteit’

Het is tijd voor een andere mentaliteit op Schiphol, zei topman Dick Benschop gisteren in een hoorzitting met de Tweede Kamer. ‘Er is te lang gefocust op kosten en groei.’

Wouter Peer
Schipholtopman Dick Benschop komt in de Tweede Kamer praten over de enorme drukte op Schiphol.  Beeld ANP
Schipholtopman Dick Benschop komt in de Tweede Kamer praten over de enorme drukte op Schiphol.Beeld ANP

Schipholtopman Dick Benschop en FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg kwamen gisteren met nieuws naar de Kamerleden: er is een akkoord over betere werkomstandigheden en hogere lonen voor de werknemers van Schiphol. Vooralsnog zijn enkel de contouren afgesproken, maar op vandaag zal het akkoord in details worden ondertekend en gepresenteerd.

Veel kunnen ze er nog niet over vertellen, maar de twee mannen garanderen ‘substantieel’ hogere lonen en meer maatregelen voor veiligheid en gezondheid van de werknemers van de luchthaven.

Dat betekent ook dat de stakingen voor nu zijn afgewend, zegt FNV’er Van Doesburg. Met de overeenstemming ‘hebben we ook geen reden tot actievoeren’. Hij is ‘zeer content’ met het akkoord.

Angel

Het akkoord haalde voor een deel de angel uit de bijeenkomst in het parlement, maar compleet gerustgesteld zijn Kamerleden nog niet. Zo is er nog geen duidelijkheid over komende zomer. Daniel Koerhuis (VVD) vraagt zich af of het akkoord oplossingen biedt voor de vakantieperiode. “En wat betekent het voor de toekomst?” voegt Raoul Boucke (D66) toe.

Eenduidig kan Benschop er niet over zijn. Hij hoopt dat het akkoord ‘Schiphol weer aantrekkelijk kan maken’ voor nieuw personeel door hogere beloningen en betere werkomstandigheden. Ook wordt gekeken naar effectievere doorstroming bij de beveiliging.

Voor de korte termijn levert dat alleen nog niets op, geeft Benschop toe, en dus moet er ook gekeken worden naar het ‘passend maken’ van de vluchten. Hij vertelt ruim van tevoren met vliegmaatschappijen te willen praten over andere tijden, andere vliegvelden en het schrappen van vluchten. “De voorspelbaarheid van ons vliegveld is in het geding. Ik ga niet op goed geluk de zomer in.”

Daarnaast beloofde Benschop de kamer ook een nieuwe weg in te slaan met het bestuur van Schiphol. Het gaat volgens de topman om een verandering van mentaliteit. “Er is te lang gefocust op kosten en groei,” aldus Benschop. “Het wordt tijd voor een aanpak van kwaliteit. Niet alleen voor de reiziger, maar ook voor het personeel.” De topman zegt minder werk uit te willen besteden aan uitzendbureaus.

Door het stof

Benschop gaat ook door het stof. Een aantal Kamerleden missen reflectie bij de Schipholbaas. “Welk scenario had Schiphol voor ogen?” vraagt Maarten Goudzwaard (JA21). Harry van der Molen (CDA) voegt daar aan toe dat het vorige zomer ook al chaos was op Schiphol.

Benschop legt uit dat Schiphol niet te laat is begonnen met werven, maar de problemen komen door ‘uitzonderlijk personeelstekort’. “Veel mensen zijn teruggekomen na de coronacrisis, maar niet iedereen. Ook waren er last minute meer mensen op pad dan voorspeld.”

De Schipholbaas vervolgt: “Maar dat is enkel een uitleg, en geen rechtvaardiging.” Benschop vindt wel dat hij mag aanblijven als CEO: “De situatie op Schiphol doet pijn, maar ik ben ook bijzonder gemotiveerd dit probleem op te lossen. Ik voel me verantwoordelijk en ik ben ook verantwoordelijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden