Plus

Beloningen ceo's namen in 2018 flink toe

Financieel gezien was 2018 een prettig jaar voor de bestuursvoorzitters van 23 grote beursgenoteerde bedrijven. Hun inkomsten lagen flink hoger dan in 2017.

Koos Schwartz
Luchtfoto van de Zuidas met rechts het kantoor van ABN Amro Beeld ANP
Luchtfoto van de Zuidas met rechts het kantoor van ABN AmroBeeld ANP

Zij inden vorig jaar gemiddeld 5,5 miljoen euro, zo'n 10 procent meer dan een jaar eerder. Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell, spande de kroon met zijn bezoldiging van 20,1 miljoen euro. Hij werd gevolgd door Nancy McKinstry, topvrouw van Wolters Kluwer, met 13,6 miljoen.

Langetermijnbonus
Daarna volgen Unilevers Paul Polman met 11,2 miljoen en het duo Dick Boer/Frans Muller van Ahold met 10,9 miljoen euro - Muller volgde Boer in 2018 op. Vergeleken met hen verdienden Kees van Dijkhuizen (ABN Amro) en Jos Baeten (verzekeraar ASR) bescheiden bedragen: beiden 1 miljoen.

De 23 bedrijven maken alle deel uit van de AEX-index, de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs. Van twee andere AEX-fondsen (Galapagos en Altice Europe) zijn de gegevens over de bestuurdersbeloningen nog niet bekend. De cijfers zijn afkomstig van CGLytics, dat data verzamelt over beursgenoteerde bedrijven.

De bezoldiging van bedrijfsbestuurders bestaat meestal uit drie delen: een basissalaris, een kortetermijnbonus en een langetermijnbonus. Die laatste krijgen de bestuurders (in zijn geheel of gedeeltelijk) als hun bedrijf aan bepaalde doelen voldoet. De bonus wordt meestal uitgekeerd in de vorm van aandelen.

De bonussen die bedrijfsbestuurders krijgen, zijn doorgaans veel hoger dan hun basissalarissen. De internationale trend is dat het aandeel van de langetermijnbonussen binnen de totale bezoldiging steeds groter wordt.

In Nederland ligt dat wat anders: daar steeg het aandeel van het vaste salaris van de topman of topvrouw binnen de totale beloning tussen 2011 en 2018 gemiddeld genomen licht. Dat komt vooral door regelgeving na de financiële crisis. Zo werd ABN Amro door de staat gekocht en zijn bonussen daar sindsdien taboe.

10%

De bestuursvoorzitters van 23 bedrijven die aan de AEX staan genoteerd, verdienden vorig jaar zo’n 10 procent meer dan in 2017

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden