Bellingcat krijgt miljoen euro van Postcode Loterij voor onderzoek naar oorlogsmisdaden

Het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat ontvangt 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Het geld is bedoeld om uit te breiden.

Het Parool
null Beeld  documentaire Bellingcat, Truth in a Post-Truth World
Beeld documentaire Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

De loterij wil Bellingcat steunen vanwege het onderzoek dat de organisatie doet naar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Bellingcat werd in Nederland vooral bekend vanwege het onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig MH17 boven het oosten van Oekraïne. In de jaren daarna verhuisde het hoofdkantoor van Bellingcat naar Nederland. Oprichter Elliot Higgins zegt een sterke band te hebben met Nederland. “We zijn ontzettend blij dat we deze bijdrage mogen ontvangen.”

Verbanden leggen

De Nationale Postcode Loterij zegt graag het werk van Bellingcat te steunen. ‘Goede informatie is belangrijk voor een geïnformeerde samenleving, zeker in deze tijden waarin nepnieuws welig tiert. Onafhankelijke, kwalitatieve onderzoeksjournalistiek is daarvoor essentieel. De onderscheidende en innovatieve aanpak van Bellingcat waarbij vrijwilligers online bronnen bestuderen, is inmiddels bewezen,’ aldus de loterij in een verklaring.

Het onderzoekscollectief gebruikt opensourcemateriaal, gegevens die voor iedereen inzichtelijk zijn, uit media, sociale media en bronnen als Google Maps om verbanden te leggen en zo de waarheid te achterhalen over allerlei zaken. Bellingcat werkt met vrijwilligers die onderzoek doen. De organisatie zoekt momenteel uit of het bewijs dat zij verzamelen, kan worden toegestaan in rechtszaken in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden