Belangengroep: ‘Ministerie sjoemelde met stikstofcijfers om Lelystad Airport snel te openen’

De overheid probeert met foutieve stikstofberekeningen, het gebruik van verkeerde data en het achterhouden van cruciale informatie de opening van van Lelystad Airport door te drukken.

Paolo Laconi
Exterieur van Lelystad Airport. Beeld ANP
Exterieur van Lelystad Airport.Beeld ANP

Dat stelt belangengroep Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL).

SATL, een verzameling van achttien groepen die ageren tegen de opening van Lelystad Airport, zegt aangifte te gaan doen vanwege misleiding.

De actiegroepen baseren zich op onderzoek van ingenieur Leon Adegeest, die al twee keer eerder fouten zegt te hebben aangetoond in de milieurapporten. Onder meer door zijn toedoen werd de opening van het vakantievliegveld uitgesteld.

“Er is jarenlang gesjoemeld met de stikstofcijfers,” aldus Adegeest. “Met foute berekeningen, verkeerde gegevens en het achterhouden van cruciale informatie is de indruk gewekt dat dit vliegveld geen schade berokkent aan de natuur. Dat is onzin.”

“Er is toegerekend naar een zeer lage stikstofuitstoot om mee te kunnen doen aan de regeling Programma Aanpak Stikstof (PAS). Hierdoor had Lelystad Airport geen tijdrovende natuurvergunning nodig en dacht men het vliegveld snel te kunnen realiseren.”

Ongeldig

Vorig jaar mei verklaarde de Raad van State PAS ongeldig en belandde Nederland in een stikstofcrisis. Onlangs adviseerde de commissie Stikstofproblematiek van Johan Remkes dat het kabinet pas groei van de luchtvaart kan toestaan, als de stikstofuitstoot door vliegtuigen daalt.

Deze week werd bekend dat het ministerie vorig jaar nieuwe stikstofberekeningen voor Lelystad Airport liet maken die nadeliger uitpakken voor de natuur. Deze berekeningen werden niet met de Kamer gedeeld.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwerpt de kritiek. “De suggestie van SATL is onjuist. Voor Lelystad Airport kon gebruik worden gemaakt van het PAS, ongeacht de hoogte van de stikstofdepositie.” De door Adegeest gekraakte berekeningen worden volgens het ministerie op verzoek van de Kamer en de commissie-Remkes nog ‘goed bekeken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden