Nieuws

Bedrijven worstelen met betrokkenheid thuiswerkers

Na twee jaar lang thuiswerken lijken veel werknemers de betrokkenheid met hun organisatie te zijn kwijtgeraakt. Nu het thuiswerkadvies binnenkort wordt losgelaten, zoeken werkgevers naar manieren om dat gevoel terug te krijgen. Maar zo simpel is dat nog niet.

Het Parool
Een werknemer tijdens een videogesprek. Beeld ANP
Een werknemer tijdens een videogesprek.Beeld ANP

“Veel werkgevers kunnen niet wachten tot het thuiswerkadvies van tafel gaat. Ze staan te springen,” weet Hugo Houppermans. Hij is directeur van de Coalitie Anders Reizen, waar ruim zeventig grote organisaties bij zijn aangesloten die bij elkaar goed zijn voor zo’n half miljoen medewerkers.

Als voorman van de coalitie spreekt hij veel mensen over ‘anders werken’, wat ook zijn missie is. Wat hem opvalt: bedrijven zijn vooral bezorgd over de betrokkenheid van hun medewerkers. “Als je directeuren vraagt wat er nu echt speelt, dan zullen zij zeggen dat ze vrezen voor de betrokkenheid van hun personeel.”

De indruk is dat na bijna twee jaar grotendeels thuiswerken veel kantoormedewerkers het gevoel van verbinding met hun organisatie zijn verloren. Dat verklaart volgens Houppermans waarom sommige werkgevers zo graag zien dat hun medewerkers weer (deels) terugkeren naar kantoor.

Sociale cohesie

“Zij willen dat mensen weer het gevoel krijgen dat ze bij het bedrijf horen. Dit gaat over sociale cohesie, de identiteit en cultuur van je onderneming,” zegt Houppermans.

Volgens hem ligt hier nog iets anders aan ten grondslag: de krappe arbeidsmarkt. Als medewerkers het gevoel van verbinding ervaren, dan zijn ze mogelijk minder happig om het bedrijf te verlaten als ze worden benaderd door de concurrent. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt is dat volgens Houppermans een reële zorg.

Volgens hem hebben bedrijven die in coronatijd zijn blijven investeren in het contact met hun medewerkers wat dat betreft wel een voorsprong. Intussen ziet hij dat best wat bedrijven aan het experimenteren zijn met zogeheten reboardingsprogramma’s om zo hun werknemers weer aan boord te krijgen. Erg simpel is dat volgens de directeur nog niet: “Je kunt een cultuur immers niet opleggen.”

Wat het volgens hem ook moeilijk maakt, is dat veel medewerkers juist graag (deels) willen blijven thuiswerken. In een recent onderzoek van TNO gaf liefst een op de drie werknemers aan volledig thuis te willen blijven werken. Bovendien wil een op de acht deels thuiswerken.

Spagaat

Dat kan weleens een spagaat opleveren voor werkgevers, denkt Houppermans. Aan de ene kant willen ze dat mensen vaker naar kantoor komen om zo de sociale cohesie te vergroten, maar anderzijds willen ze personeel niet verliezen door al te veel dwang op te leggen.

HR-directeur Thomas Mulder van VodafoneZiggo denkt dat bedrijven die hun personeel dwingen naar kantoor te komen het zullen afleggen tegen bedrijven die het hybride werken - deels op kantoor en deels thuis - omarmen.

VodafoneZiggo heeft bij de fusie vijf jaar geleden gezien wat het effect is als een deel van de groep alleen maar thuiswerkt of alleen maar op kantoor. “Op een gegeven zagen we dat mensen niet meer aangesloten waren en afhaakten. Ze missen dan de normale kantoordingen.”

Die ervaring ligt mede aan de basis van het nieuwe beleid dat het bedrijf op 1 maart - afhankelijk van de maatregelen van het kabinet - hoopt in te voeren: iedereen komt dan twee dagen naar kantoor én kiest deze dagen in overleg met het team. “We willen dat tijdens vergaderingen iedereen er dan virtueel óf face to face bij is, om zo te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt. En wat we er vooral mee beogen is dat mensen ’s ochtends op kantoor komen en het gevoel hebben: hier hoor ik bij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden