Bedrijfsartsen maken zich zorgen om grote aantal stresscoaches

Twee derde van de bedrijfsartsen en psychologen maakt zich zorgen over de ‘wildgroei’ aan coaches die mensen met stress en burn-outs begeleiden. In twintig jaar tijd is het aantal geregistreerde stresscoaches meer dan vertienvoudigd.

Hanneke van Houwelingen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De bedrijfsartsen en psychologen maken zich niet alleen druk over het ontbreken van een medische opleiding bij veel coaches, maar plaatsen ook vraagtekens bij de kwaliteit van de geboden hulp.

Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd beroepsgenoten door Het Nationaal Stressdebat, een eenmalig tv-programma van omroep MAX dat dinsdagavond wordt uitgezonden. Het aantal geregistreerde coaches dat hulp biedt aan mensen met stress en burn-outs bedroeg twintig jaar geleden nog 415. In mei van dit jaar waren er 4484 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In Nederland kan iedereen coach worden. Het is geen beschermd beroep.

Een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen en psychologen spreekt van een wildgroei van stresscoaches. Volgens Marjolein Bastiaanssen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde zijn er vooral zorgen over de onduidelijke werkwijze van de coach. Biedt deze een zelfbedachte therapie aan of houdt hij zich aan de richtlijn opgesteld door bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen? “Daar kom je op de website vaak niet achter,” zegt ze.

Richtlijn

Bastiaanssen is bedrijfsarts en een van de opstellers van de richtlijn ‘overspanning en burn-out’. In deze voorschriften is de hulp gericht op het activeren van de uitgebluste werknemers. In het begin zal dit neerkomen op een rondje fietsen of het doen van een simpele boodschap.

“We zeggen in geen geval: ga maar de hele dag in bed liggen. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat een nieuwe activiteit veel zwaarder is wanneer je in de voorafgaande periode alleen hebt gerust. Die medische en psychologische kennis ontbreekt vaak bij een coach. Als die verkeerd adviseert, herstel je trager.”

Een op de zes werkende Nederlanders voelt zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid door het werk, bleek uit onderzoek van het CBS en TNO over 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden