Update

Baudet uitgeschreven uit bestuur, volgens hem onterecht

Thierry Baudet bij zijn huis woensdag in Amsterdam. Hij stelt ten onrechte uit het partijbestuur te zijn verwijderd. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet bij zijn huis woensdag in Amsterdam. Hij stelt ten onrechte uit het partijbestuur te zijn verwijderd.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het straatgevecht over de leiding van Forum voor Democratie is een tweede ronde ingegaan. Volgens Thierry Baudet is hij ‘wederrechtelijk’ uit het bestuur gegooid, waardoor hij zegt dat zijn partij ‘gegijzeld’ wordt en niet mee kan doen aan de verkiezingen. Hij roept op dat twee bestuurders die kritisch op hem zijn, per direct opstappen.

Baudet zegt in een nieuw filmpje dat hij blij is dat ‘de coupplegers zijn opgestapt’. Daarmee doelt hij waarschijnlijk op Astrid de Groot, een tegenstander van Baudet die donderdagavond het bestuur verliet, maar ook de stoet aan partijprominenten die in de loop der dagen de partij hebben verlaten.

“Dat is goed nieuws.” Wel zegt hij dat twee andere bestuurders die kritisch op hem waren ook weg moeten. “Anders worden we gegijzeld en kunnen we niet meedoen aan de verkiezingen.”

De partij verspreidde de lezing dat Baudet zelf zou zijn opgestapt uit het bestuur van Forum voor Democratie. Volgens Baudet is hij ‘wederrechtelijk’ uitgeschreven. Hij bestrijdt het daarom.

Kamer van Koophandel

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt overigens (nog) niet dat Baudet is uitgeschreven, zelfs Astrid de Groot die gisteren nog uit het bestuur zou zijn gestapt staat er nog geregistreerd.

In een nieuw filmpje zegt Baudet dat twee van de drie overgebleven bestuurders zijn blijven zitten en hem tegenwerken, namelijk Rob Rooken en Lennart van der Linden. “Zij kunnen elk besluit, elk initiatief dat ik wil nemen blokkeren. Dat betekent dat Forum dan niet mee zou kunnen doen aan de verkiezingen. Geen lijst maken, geen geld uitgeven. Het is een sterfhuisconstructie waarin de partij gegijzeld wordt. Dat is een onacceptabele situatie. Ik roep hen daarom op uit het bestuur te gaan.”

In het bestuur heeft Baudet namelijk nog één medestander, maar twee man die hem zouden kunnen tegenhouden, rekent hij voor.

Tekst gaat verder onder tweet

Route naar de macht

Het bestuur bood Baudet donderdag een route naar de macht aan Baudet aan, wat weer heeft geleid tot een leegloop binnen de partij. Tal van senatoren en critici zijn opgestapt.

Het bestuur kwam gistermiddag met een verkapte vredesverklaring aan Baudet. Het stelt voor om een algemene ledenvergadering te houden en daar de leden te laten stemmen of Baudet lid mag blijven. Ook zou er dan een volledig nieuw bestuur worden gekozen, waarvoor het oude bestuur zich niet zou kandideren.

Voorwaarden waren dat Baudet zich in de media stil zou houden, en zich zou laten uitschrijven als bestuurder.

Wanneer en hoe de ledenraadpleging moet gaan plaatsvinden, is nog onduidelijk. Helder is wel dat voor Baudet de weg vrij is om weer een plek binnen Forum te verwerven.

Nanninga

Dat gaat dan wel zonder een keur aan oude vertrouwelingen. Vrijdag stapten vier senatoren van Forum voor Democratie uit de partij. Het gaat om Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. Eerder al gingen Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek weg.

In de verklaring zeggen de vier dat ze geen lid willen zijn van een partij die ‘extremistische opvattingen duldt’. “We zijn zeer teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken. Hij stelde zich keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch op. Interne kritiek – die wij altijd hebben geleverd in het belang van de goede naam van onze partij – heeft helaas dus niets opgeleverd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden