Baudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie

null Beeld Marco Bakker/Lumen
Beeld Marco Bakker/Lumen

Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD). Hij doet dit na de ophef die is ontstaan over de jongerenafdeling van de partij.

Het Parool

Baudet geeft zijn positie als nummer 1 op de kandidatenlijst op, maar blijft wel in de Kamer. Hij wil eventueel lijstduwer worden. “Ik heb de ultieme politieke consequentie genomen,” zegt Baudet, die stelt ‘de partij te blijven steunen’. “Maar ik kan mij niet verenigen met de situatie dat trial by media de manier wordt waarop we omgaan met mensen binnen de partij.”

Voorzitter van de jongerenafdeling Freek Jansen, tevens nummer zeven op de kieslijst van Forum, geeft zijn plek op voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Het is onduidelijk wat de directe gevolgen zijn van Baudets beslissing. Zo zegt hij zijn positie ‘beschikbaar te stellen’, maar wie hem moet opvolgen is onduidelijk. Een woordvoerder van Forum laat weten dat Baudet wel aanblijft als partijvoorzitter.

Antisemitische en homofobe berichten

Baudet verwijst in de videoboodschap naar berichten van afgelopen weekend. Zaterdag schreef Het Parool op basis van screenshots van appberichten, instagramposts en gesprekken met bronnen die anoniem willen blijven dat er binnen jongerenafdeling JFvD antisemitische en homofobe berichten worden gedeeld.

Een dag later, op zondag, werd duidelijk dat het bestuur van de jongerenafdeling zich tijdelijk terugtrok naar aanleiding van de publicatie. Baudet noemde de stappen die JFvD nam ‘uitstekend’. “Direct doorpakken. Geen trial by media maar serieus bekijken hoe het zit en daarna conclusies trekken.”

Spoedberaad op geheime locatie

Maar de beslissing van het bestuur bleek niet voldoende. Maandagavond werd een partijbijeenkomst belegd, op een tot nu toe geheimgehouden locatie. Het beraad werd afgedwongen door critici binnen de partij, onder wie ook Theo Hiddema, Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek – na Baudet de nummers twee, drie, vier en vijf op de kieslijst van de partij. Volgens anonieme bronnen wilde de top vijf van de partij, minus Thierry Baudet dus, dat er veel harder wordt opgetreden tegen de JFvD.

In een interne brief, waarin een partijberaad werd geëist, vragen de critici om de ontbinding van de huidige JFvD om die opnieuw op te zetten in een andere vorm. ‘Met een nieuw leiderschap, nieuwe interne structuur en screening van nieuwe leden.’ Maar Baudet en Freek Jansen ‘hebben hun lot aan elkaar verbonden’ en ‘weigeren toe te geven’, aldus een van de anonieme bronnen. “Freeks positie is onhoudbaar en de partij zou wel eens beter af kunnen zijn zonder Thierry als partijleider.”

‘Voor de bus gooien’

In de video van maandagavond zegt Baudet teleurgesteld te zijn dat zijn partijgenoten geen ‘nader onderzoek willen afwachten’ naar de incidenten in de appgroepen van en rond de JFvD. “Natuurlijk moet er worden opgetreden, maar we dreigen op een punt te komen mensen voor de bus te gooien voordat we weten wat er is gebeurd.”

De partijleider haalt hard uit naar ‘de media’, die Forum zouden lastigvallen met verwijten die ‘volstrekt ongegrond zijn’, zoals berichten over zijn speech met het woord ‘boreaal’. “Een etentje dat je dan eindeloos nagedragen wordt. Het wordt tot enorme proporties opgeklopt.” Baudet benadrukt ook dat hij niets te maken wil hebben met de ‘vreselijke berichten’ die rondgingen in de appgroepen van de JFvD. “Ik ben zelf afkomstig uit een familie die zwaar heeft geleden onder de Tweede Wereldoorlog.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden