Baudet stelt zich toch weer verkiesbaar als partijleider

Thierry Baudet stelt zich tóch weer verkiesbaar als lijsttrekker en partijleider van Forum voor Democratie. Hij wil die positie herpakken via een verkiezing onder leden. Dat heeft hij in een filmpje op Twitter laten weten.

Hij zegt daarin: “Ik heb een stap terug gedaan om de rust te laten terugkeren. Het allerbelangrijkste is dat de ziel van mijn partij behouden bleef. Maar de rust die ik wilde laten terugkeren, is niet teruggekeerd. Het tegenovergestelde is gebeurd: er is een bitchfight ontstaan waarbij mij allerlei narigheid wordt aangesmeerd. Er wordt geprobeerd mij met pek en veren uit Forum voor Democratie te zetten. Theo Hiddema is opgestapt, Paul Cliteur is opgestapt, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van wat wij met Forum voor democratie wilden doen.”

Volgens Baudet moeten alle 50.000 leden op maandag 30 november en dinsdag 1 december kenbaar maken of ze hem ‘terug willen’ als leider. Binnen de partij weet men overigens van niets: het partijbestuur lijkt totaal verrast te zijn door deze stap van Baudet. Interim-voorzitter Lennart van der Linden zei juist woensdagmorgen nog dat er gekeken werd óf er überhaupt een lijsttrekkersverkiezing gehouden zou worden.

De nieuwe gooi naar de macht kwam voor het partijbestuur van Forum voor Democratie als een totale verrassing. Interim-voorzitter Lennart van der Linden liet weten dat hij van niets wist en Baudet na overleg met de andere bestuursleden heeft gevraagd te vertrekken. Eerder zei het bestuur dat Baudet uit de leiding is gezét, maar dat lijkt niet te stroken met de statuten van de partij.

Kritiek

Baudet verwijst met de kritiek ogenschijnlijk naar het kritische geluid dat partijprominent Annabel Nanninga liet horen. Zij haalde dinsdag ongenadig hard uit naar de opgestapte partijleider Thierry Baudet. Ze vindt dat hij ‘op staande voet’ moet worden geroyeerd. “De offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, zijn helaas een wassen neus.” Nanninga eiste juist dat Baudet helemaal bij Forum zou vertrekken en krijgt daarop veel bijval van FvD-fracties uit de provincies.

In navolging van alle ophef stapten dinsdag al wel Baudet-vertrouwelingen Theo Hiddema en Paul Cliteur uit de politiek. Baudet zegt in zijn filmpje: “Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij Forum voor Democratie, die denkt dat er fouten zijn gemaakt, die kan zich nu beschikbaar stellen. Maar de leden zijn nu aan het woord. Als Forum voor Democratie ter ziele gaat, als het iets heel anders moet worden, dan kunnen de leden daarvoor stemmen. Maar daar moet wel eerst een ledenraadpleging over zijn geweest.”

Van Haga steunt Baudet

Tweede Kamerlid Wybren van Haga schaart zich volledig achter Baudet na zijn mededeling dat hij toch weer lijsttrekker. “Ik ben zeer verheugd dat hij toch besloten heeft om zich kandidaat te stellen. Dit is zoals het hoort in een democratische partij. Thierry is de grondlegger van deze mooie partij die cruciaal is voor Nederland en daarom heeft hij mijn onvoorwaardelijke steun!” meldt hij op Twitter.

. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden