Update

Baudet stelt splitsing van Forum voor Democratie voor

Thierry Baudet stelt een splitsing van Forum voor Democratie voor tussen hem en het bestuur waarmee hij in onmin is geraakt. Ze moeten dan de financiën en andere goederen gaan verdelen. Wel vindt Baudet dat hij recht heeft op de partijnaam.

Thierry Baudet staat de pers te woord.  Beeld ANP
Thierry Baudet staat de pers te woord.Beeld ANP

Er moet een boedelscheiding komen, zei Baudet in Goedemorgen Nederland van WNL. “We komen er niet meer uit.” De leden zouden dan zelf kunnen kiezen achter wie ze zich scharen. Het plan moet een ‘vechtscheiding’ voorkomen.

Baudet meent wel dat hij recht heeft op de naam Forum voor Democratie. “Ik ben dit begonnen.” Hij zou het heel merkwaardig vinden als de anderen de partijnaam zouden mogen houden. “Ik wil dat dit zo snel mogelijk stopt.”

In de uitzending werd Baudet ook gevraagd naar enkele opmerkingen die hij in het verleden heeft gedaan. Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer drie op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, luidde woensdagavond de noodklok over de denkbeelden van Baudet. Zij schrijft dat Baudet is geradicaliseerd.

Verdrietig

Volgens Pouw-Verweij viel Baudet tijdens een etentje op vrijdag onder meer uit naar Joost Eerdmans en zei hij dat corona in de wereld was gebracht door George Soros. Eerdmans laat het ANP weten de inhoud van de brief te onderschrijven. Baudet zegt ‘een totaal andere herinnering’ aan de avond te hebben.

Ook Eva Vlaardingerbroek, nummer vijf op de kieslijst, schaart zich achter het bestuur van de partij en niet achter Baudet. Daar kwam hij pas tijdens de uitzending achter. Zichtbaar emotioneel zegt de Amsterdamse politicus dat het hem veel doet. Eerder in de uitzending vertelde Baudet dat hij in 2017 een liefdesrelatie had met Vlaardingerbroek. “Ik ben heel erg verdrietig over de uitlatingen van mijn partijgenoten, maar ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de achterban achter mij staat. Hoe kunnen ze geloofwaardig overkomen als partij, wanneer ze mij als aasgieren hebben weggejaagd en dit van mij hebben afgenomen?,” vraagt Baudet zich af.

Aangifte

Afgelopen weekend brak er een crisis uit in de partij nadat Het Parool opnieuw melding maakte van antisemitische en racistische appgroepen bij jongerenbeweging JFVD. Een deel van de partijtop wilde een harde sanering van die club, maar Baudet wilde een onderzoek afwachten.

Daarna escaleerde de zaak. Baudet verklaarde eerst op te stappen maar kwam daar later op terug. Het partijbestuur van Forum voor Democratie staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Baudet verraste het bestuur compleet door zich woensdag tóch verkiesbaar te stellen als partijleider en lijsttrekker. Het bestuur eiste daarop zijn vertrek, maar dat verzoek legde Baudet naast zich neer.

“Waarom gaan zij zelf niet weg als ze iets anders willen. Ik heb Forum voor Democratie opgebouwd. Als zij blijkbaar iets anders willen, waarom stappen ze zelf niet op? Waarom proberen ze met een gemeen machtsspel een coup te plegen op mij? Met karaktermoord op mij, ik vind dat heel laag.”

Woensdag werd het slot op de deur van het partijkantoor in Amsterdam vervangen. Daardoor kon Baudet niet meer naar binnen. Intussen heeft hij wel de ICT-systemen en socialmediakanalen van de partij in handen.

Drie bestuursleden van Forum voor Democratie doen donderdag aangifte tegen Thierry Baudet omdat zij geen toegang meer hebben tot de ICT-systemen en socialemedia-accounts van de partij.

Afgekeerd

Voorzitter Lennart van der Linden van het partijbestuur laat ANP weten pas met Baudet te willen praten als hij de ‘gestolen ict’ heeft teruggeven. Baudet zei bij Goedemorgen Nederland dat het nooit de bedoeling was om het bestuur geen toegang meer te geven tot de mail. “Dat spijt mij.” Hij kondigde aan dat te herstellen.

Hij geeft het bestuur geen toegang tot de sociale mediakanalen van Forum. Hij stelt voor om die te bevriezen.

Ook Hans Smolders trekt zich terug uit FVD

Hans Smolders, nummer tien op de kandidatenlijst, trekt zich terug. ‘Voor de landelijke FVD trek ik mij terug op dezelfde wijze zoals eerder Paul Cliteur en Theo Hiddema dat ook hebben gedaan’, schrijft hij in een verklaring. Hij blijft een warm hart houden voor Thierry Baudet.

Smolders was de chauffeur van de vermoorde Pim Fortuyn en is actief in de Tilburgse en Brabantse politiek. Hij beraadt zich nog over zijn lidmaatschap van Forum. Hij wil dat Baudet en het partijbestuur er op een ‘fatsoenlijke manier uitkomen, maar dat zal moeilijk worden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden