Baudet ook geen partijvoorzitter Forum voor Democratie meer

Thierry Baudet gaat alsnog weg als partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Maandag zei hij deze positie nog te willen behouden. Zijn politieke lot heeft hij nu niet meer in eigen handen: het bestuur bepaalt of hij nog als lijstduwer op de kieslijst voor de volgende verkiezingen komt.

Tobias den Hartog/Het Parool
Thierry Baudet Beeld Marco Bakker/Lumen
Thierry BaudetBeeld Marco Bakker/Lumen

Volgens een verklaring van de partij is het ‘besluit van Baudet verstrekkend’, maar is dat ‘gelukkig na goed overleg genomen’. ‘Baudet zal Forum voor Democratie, de toekomstige lijsttrekker en alles wat we met elkaar hebben opgebouwd, blijven steunen. Vandaag heeft Baudet dan ook zijn voorzitterschap van het partijbestuur neergelegd. Vice-voorzitter Lennart van der Linden neemt de rol van partijvoorzitter voorlopig op zich. De komende tijd wordt gewerkt aan een goede en zorgvuldige transitie.’

Maandag behield Baudet nog nadrukkelijk zijn positie als partijvoorzitter en zei hij lijstduwer te willen worden voor de partij, wat hem met voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer zou kunnen brengen. Of hij alsnog op de lijst komt, is niet duidelijk. Het bestuur beslist daar overigens over.

Daarmee ligt zijn politieke lot helemaal in handen van anderen: van het partijbestuur. Zij bepalen de lijst en nu Baudet als voorzitter weg is, heeft hij formeel geen zeggenschap meer.

De vervolgstappen volgens de partij zijn de vacature van lijsttrekker vervullen en het opstellen van een volledige kandidatenlijst, het presenteren van het verkiezingsprogramma en de aanstaande verkiezingscampagne.

Het partijbestuur van Forum voor Democratie was dinsdagmorgen al in crisisberaad bijeengekomen om te spreken over het ‘lot’ van Thierry Baudet. Volgens een ingewijde vonden verschillende bestuurders dat het ‘ongemakkelijk’ was dat Baudet bleef als voorzitter en lijstduwer.

Maandag sprak Van der Linden nog lof uit over Baudet, maar volgens ingewijden werd het bestuur compleet verrast dat Baudet wél weg wilde als lijsttrekker, maar niet als voorzitter. “Nu moet dus besproken worden of dat wel met elkaar te verenigen is, zo’n half vertrek.”

Kandidaat

Ook Freek Jansen, leider van de jongerenafdeling van Forum, geeft zijn plek op de kandidatenlijst van FvD definitief op. Dat werd maandagavond al bekend gemaakt, maar er ontstond verwarring nadat onder meer De Telegraaf berichtte dat de 28-jarige Jansen toch op de kieslijst zou komen. Het vertrek van Jansen wordt dinsdag bevestigd.

Er is al wel een kandidaat om Baudet op te volgen als lijsttrekker: Joost Eerdmans, voormalig leider van Leefbaar Rotterdam en nu nog nummer vier op de lijst voor de komende verkiezingen. “Ik wil dat die partij een goede lijsttrekker heeft en daar ben ik beschikbaar voor,” zei hij. “Het is ook de vraag hoe we dat als partij gaan doen. Komt er een verkiezing voor het lijsttrekkerschap, dan doe ik daaraan mee. Maar het kan ook aan de leden of het bestuur worden overgelaten.’’

Eerdmans benadrukt wél dat Baudet nog steeds belangrijk is voor FvD. “Hij is wel van plan om de partij te blijven steunen en dat is goed, want het is zijn partij. Ik denk dat wij verder kunnen met zijn allen. We willen van Forum een groot succes maken en dat gaat ook lukken. De machine staat klaar om links aan te vallen. Er is heel veel energie en ambitie om dat te gaan doen.’’

Ophef

Onrust rond de partij ontstond na berichten van afgelopen weekend. Zaterdag schreef Het Parool op basis van screenshots van appberichten, instagramposts en gesprekken met bronnen die anoniem willen blijven dat er binnen jongerenafdeling JFvD antisemitische en homofobe berichten worden gedeeld.

Een dag later, op zondag, werd duidelijk dat het bestuur van de jongerenafdeling zich tijdelijk terugtrok naar aanleiding van de publicatie. Baudet noemde de stappen die JFvD nam ‘uitstekend’. “Direct doorpakken. Geen trial by media maar serieus bekijken hoe het zit en daarna conclusies trekken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden