PlusReportage

Baudet en Van Haga blijven vrienden: ‘Ik gaf hem gisteren nog een knuffel’

De afsplitsing van drie Tweede Kamerleden leek alweer oud nieuws op de eerste Forum-manifestatie na de scheuring zondag. De boodschap van partijleider Baudet is: de strijd tegen het coronabeleid gaat door. ‘En we gaan geen ruzie maken.’

Niels Klaassen
Partijleider Thierry Baudet tijdens een demonstratie van Forum voor Democratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. Beeld ANP
Partijleider Thierry Baudet tijdens een demonstratie van Forum voor Democratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen.Beeld ANP

Er waren mensen met gele paraplu’s (bekend van andere protesten), sommigen ook met een ‘ongevaccineerd’-sticker op de jas. Er waren Forum-vrijwilligers in windjacks, toevallige voorbijgangers, maar ook bekende demonstranten als Willem Engel. Op de Haagse terrassen en in winkelstraten was het zondagmiddag drukker, maar er kwamen toch al gauw honderden Forum-sympathisanten samen op het Malieveld voor de ‘Vrijheidskaravaan’, de campagnetrailer die in aanloop naar de verkiezingen volle pleinen trok in een verder door de lockdown leeg land.

En na een publicitaire rampweek - coronaboegbeeld Wybren van Haga en twee andere Kamerleden stapten op - zagen ze een leider die het podium opkwam alsof hij net de verkiezingen gewonnen heeft. Niks mineur, deemoed of verdriet bij Thierry Baudet: strijdlust is wat de Forum-leider wilde uitstralen. De breuk, nummer drie inmiddels, lijkt ‘nieuws van gisteren’.

Daarbij zijn de verhoudingen met Van Haga prima, beweerde Baudet: “Ik heb mijn kompaan Wybren van Haga gisteren op een verjaardag nog een knuffel gegeven, als vrienden. We gaan geen ruzie maken, elkaar niet voor de voeten lopen, we gaan samenwerken. Ik hoop dat ze (de vertrekkers, red.) nu wat minder druk ervaren in hun persoonlijke leven,” zei hij, suggererend dat de breuk niet zozeer is ingegeven door de politici zelf, maar door hun intimi.

Missie

“Wij moeten door met onze missie. We worden een beweging! We komen met een eigen cryptomunt. Met eigen scholen. En daar worden kinderen niet getest!” Luid applaus en gejoel klinkt. De Forum-aanhangers krijgen van Baudet, partijgenoten, een comedian en een rapper een twee uur durend programma over overdreven coronaregels, het riskante vaccin, het gevaar van links (‘nazi’s waren links, doe onderzoek!’), de overdreven klimaatproblemen en de angst voor ‘ostracisme’ - uitsluiting dus. “Dan weten we dat ook weer,” zegt een van de mensen op het veld.

Aanhangers betreuren Van Haga’s vertrek, maar zeggen ook dat Baudet die coronakritische rol heus overneemt: “Thierry is onze man,” zegt een Forum-kiezer uit Den Haag. “Hij gaat er met gestrekt been in hè, ook met zo’n vrijheidsposter. Maar dat moet ook. En straks hebben ze samen dubbel zoveel spreektijd tegen de coronaregels.” Mitchell uit Hillegom maakt zich vooral zorgen over het vaccin (‘dat noem ik anders, het is geen vaccin’) en het beeld dat ‘de media’ neerzetten over het virus, bijvoorbeeld door de situatie in India te overdrijven.

De renaissancevloot mag dan opnieuw een bootje minder tellen: het Forum-geluid blijft luid en duidelijk, zo denken aanwezigen, inclusief Ralf Dekker, bestuurslid van de Forum-denktank. Sterker nog, zo schetst hij op het podium: de reeks afsplitsingen is niet meer dan een logisch gevolg van de rebellenrol: “We zijn een incubator (broedmachine, red.) van nieuwe politieke bewegingen. Wij zijn de rebellen die vooroplopen. We hebben al GO gecreëerd, JA21. En nu weer een nieuwe beweging. Wij moeten telkens weer nieuwe taboes doorbreken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden