Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari

De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zondag bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toe laat. Dat advies wordt overgenomen.

De scholen blijven dicht tot in ieder geval 8 februari. Beeld ANP
De scholen blijven dicht tot in ieder geval 8 februari.Beeld ANP

Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af, maar hoopte dat het fysieke basisonderwijs vanaf 25 januari weer opgepakt kon worden. Daarmee zou verdere leerachterstand bij kwetsbare leerlingen voorkomen moeten worden.

Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het besluit ‘onvermijdelijk’. “Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar.”

Slob noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat de achterstanden bij kinderen verder zullen oplopen. “Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd. Dit werken we de komende weken verder uit en het kabinet wil daar meerjarig financieel aan bijdragen.”

Demissionair premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie vorige week al dat heropening een prioriteit is, mits de besmettingscijfers het zouden toelaten. Zondag is tijdens het overleg tussen de betrokken ministers en deskundigen op het Catshuis besloten dat de situatie nog te nijpend is.

Britse variant

Het OMT en kabinet zijn bezorgd over de Britse variant van het coronavirus. “We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen,” aldus kinderarts en OMT-lid Károly Illy zaterdag. “Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen, en tegelijkertijd vindt iedereen het van enorm belang om het basisonderwijs snel te heropenen.”

Uit het onderzoek in Langsingerland, waar de Britse coronavariant opdook op een basisschool, is nog geen duidelijkheid gekomen rond de besmettelijkheid van kinderen. Volgens het OMT lijkt het er wel op dat kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk zijn voor het virus als bij de ‘oude’ variant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden