Bart B. blijft ontkennen dat hij kapster Miranda Zitman heeft vermoord

Bart B. uit Soest (57) houdt vol dat zijn vriendin Miranda Zitman (52) in december 2018 stierf door een val van de trap, al wijst onderzoek van haar lichaam op het tegendeel. B. staat maandag en dinsdag voor de rechtbank Utrecht terecht voor de lugubere moord.

Het lichaam van Miranda Zitman werd vorig jaar in een huis in Soest gevonden. Beeld ANP
Het lichaam van Miranda Zitman werd vorig jaar in een huis in Soest gevonden.Beeld ANP

B. verklaarde maandagochtend dat hij Zitman, kapster in de Jordaan, op de ochtend van 28 december 2018, de dag waarop ze naar Canada zou vliegen, van de trap hoorde vallen. “Er heeft absoluut geen geweld plaatsgevonden,” zegt B. “Ik had toen direct hulp moeten inroepen.”

In plaats daarvan ging hij 3,5 uur met de auto rondrijden om na te denken. Hij zou in shock en in de war zijn geweest. Hij rijdt naar Schiphol en Utrecht Centraal, en langs zijn sportschool. Op Schiphol stuurt hij een appje naar Miranda’s vriend in Canada met haar telefoon dat ze niet gaat komen.

Geslagen met stomp voorwerp

De officier van justitie gelooft niets van B.’s verklaring. Uit onderzoek blijkt dat het letsel op haar lichaam niet van een val van een trap kan zijn gekomen. B. heeft zijn partner volgens het Openbaar Ministerie daags na Kerstmis 2018 door slagen met een stomp voorwerp en wurging om het leven gebracht.

Op 29 december, een dag na haar dood, kocht B. een koffer en twee hockeytassen. “Ik wilde haar begraven op de twee plekken waar ze gelukkigst was.”

Door te doen voorkomen dat Miranda nog leefde, wilde B. aan familie en vrienden het leed van haar dood besparen, verklaart hij. Hij stuurde vanaf haar iPad berichten aan klanten dat ze elders een leven gaat opbouwen. Eind januari doet de familie aangifte van haar vermissing. “Toen ik haar dood onderaan de trap had gevonden, beschouwde ik dat als mijn zorg. Ik moest iedereen laten denken dat ze nog leefde en gelukkig was, en alles zien recht te breien. Ik heb nou eenmaal nooit in mijn leven om hulp gevraagd.”

Verdwijning

B. meldde zich in april vorig jaar met ‘informatie omtrent haar verdwijning‘ bij de politie, en werd prompt aangehouden. In de tuin van hun woning aan de Lange Brinkweg ontdekte de recherche kort daarop lichaamsdelen van Zitman. Een koffer die al maanden eerder aan de oever van het IJ in Amsterdam was gevonden, bleek de romp van het slachtoffer te bevatten.

Transacties

B. heeft volgens justitie na, en mogelijk al voor, haar verdwijning 116.000 euro van haar rekening naar de zijne overgemaakt. Hij verklaarde maandag dat Zitman die transacties zelf deed op de ochtend van 28 december, de dag waarop zij naar Canada zou vertrekken. Ze zouden uit elkaar gaan, en dat moest financieel worden afgewikkeld, aldus B. De voorzitter van de meervoudige kamer vroeg zich af waarom Miranda enkele uren voor een intercontinentale vlucht naar Canada zulke financiële transacties verricht.

B. ontkende maandag dat hij degene was die de geldbedragen naar zijn eigen rekening doorsluisde. “Ik kon op 28 december niet bij haar rekening-courant,” beweerde hij. “Ik heb het beslist niet gedaan. Alsof ik geld van Miranda zou jatten, kom op!’”

B. vond op 4 januari bij het opruimen Miranda’s pinpas. Toen kon hij bij haar rekening-courant. Ze hadden een gezamenlijke rekening waarnaar zij voor haar vertrek geld zou hebben overgemaakt zodat zij er in Canada bij zou kunnen, is zijn verhaal.

Volgens een eerdere verklaring van B. maakte Miranda haar spaargeld naar de gezamenlijke rekening over voor het geval ze in Canada onder een bus zou lopen en in het ziekenhuis zou belanden, zodat B. erover kon beschikken.

De officier van justitie plaatste vraagtekens bij de chronologie van de gebeurtenissen na de dood van Miranda. Zo wordt er op 1 januari ‘s middags ingelogd met haar bankaccount terwijl B. toen blijkbaar nog niet haar pinpas had.

Eerbied

Ook noemde de officier het bizar dat B. op 28 december ‘s middags na zijn autorit het lichaam van Miranda naar boven droeg, alles grondig schoonmaakte en een btw-aangifte deed, zoals uit de bankgegevens blijkt.

“Dat mag raar lijken, maar in mijn toestand kon dat,” antwoordde B. “Ik wilde haar lichaam met alle eerbied behandelen en haar op de twee plekken begraven waar ze gelukkig was. Dat kon alleen door haar uit elkaar te halen. Maar ik ben het helemaal met u eens dat ik dat zo niet had moeten doen uit respect voor de nabestaanden.’’

Humorvol

B. wordt door anderen beschreven als intelligent, humorvol maar gesloten. Hij is een stevige drinker. Hij vertelde anderen dat hij diverse bedrijven bezat. Volgens deskundigen heeft hij verbale kwaliteiten. Van een persoonlijkheidsstoornis is geen sprake. B. is volgens het Pieter Baan Centrum volledig toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is gering.

Gruwelijk moordplan

De moeder van Miranda Zitman legde maandag een verklaring af in de rechtbank. Bart B. is volgens de familie ‘de meester van de dood’. Hij heeft haar op kille en berekenende wijze om het leven gebracht. Er is volgens de familie bewijs dat hij al lang rondliep met een gruwelijk moordplan.

De moeder van Miranda Zitman kreeg begin januari een mail van haar account dat haar dochter gevoelens voor een vrouw koesterde, terwijl ze had begrepen dat Miranda naar een oude liefde in Canada zou gaan.

B. kwam met oud en nieuw nog proosten met moeder Zitman en naderhand nog bij ze eten in Soest. “Om informatie in te winnen. Hoe kon ik zo stom zijn vertrouwen in hem te houden?” zegt haar moeder.

“B. is haar moordenaar. Hij heeft haar op oneerbiedige wijze verminkt en gedumpt. Ik mis haar verschrikkelijk en moet de rest van mijn leven door met een leegte die ik niet kan vullen,” zegt haar 78-jarige moeder, die in 2016 naar Soest verhuisde om dichtbij haar dochter te zijn.

Bart B. heeft de familie Zitman voortdurend bedrogen en zit ook in de rechtszaal te acteren, zegt Zitmans broer. B. had een Facebook-account onder de naam Uhlume, de meester van de dood.

Dinsdag volgt hoogstwaarschijnlijk de eis tegen de verdachte. De uitspraak is op 3 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden