Barrières weggenomen: PvdA en GroenLinks kunnen bij verkiezingen Tweede Kamer samen op een lijst

Niets staat een gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen in de weg. Leden van beide partijen hebben op het partijcongres de statuten aangepast om dat mogelijk te maken.

Jan Hoedeman en Hanneke Keultjes
Van links naar rechts: Paul Rosenmoller, Attje Kuiken, Mei Li Vos en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van GroenLinks en de PvdA, na afloop van beider partijcongressen. Beeld ANP
Van links naar rechts: Paul Rosenmoller, Attje Kuiken, Mei Li Vos en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van GroenLinks en de PvdA, na afloop van beider partijcongressen.Beeld ANP

De komende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 2025, maar kunnen ook eerder worden gehouden mocht het kabinet de rit niet uitzitten. Het is niet gezegd dat de twee partijen dan daadwerkelijk samen de verkiezingen ingaan; leden van PvdA en GroenLinks zullen zich daar nog tegen die tijd over uitspreken in een ledenreferendum.

Bij beide partijen werd op het congres met grote meerderheden gestemd vóór moties die de samenwerking versterken. Zo werd op de congressen besloten dat er ook een duolidmaatschap mogelijk wordt gemaakt. Lijsttrekkers Mei Li Vos (PvdA) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) voor de Eerste Kamer werden daarop lid van elkaars partij.

De afzonderlijke congressen van PvdA en GroenLinks in één gebouw, de Brabanthallen in Den Bosch, gaan volgens PvdA-leider Attje Kuiken de geschiedenisboeken in. “Het is een voorrecht om als eerste partijleider op de gezamenlijke congressen van PvdA en GroenLinks te mogen spreken,” zei ze op het eind bij de gezamenlijke campagne-aftrap.

Linkse wolk

Ze noemde VVD-leider Mark Rutte, ‘die de krantenpagina’s vulde met bangmakerij’. In een interview met De Telegraaf waarschuwde hij Nederland voor ‘de linkse wolk’. Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver sloegen zaterdag in een interview terug door te zeggen dat de VVD Nederland in tweeën splijt.

Klaver zag in Den Bosch een nieuwe linkse beweging, waarvoor hij de basis legde met voormalig PvdA-partijleider Lilianne Ploumen, in haar tuinhuisje. “Is dit het beste voor de PvdA? Of voor GroenLinks? Geen idee,” zei Klaver. “Maar dit is wel het beste voor Nederland.”

Volgens Klaver is er een ideeënstrijd gaande. “Tussen kapitaal en arbeid, marktwerking en samenwerking, de winst van fossiele bedrijven en de toekomst onze planeet.” De VVD, zei hij, zegt zich ook druk te maken over klimaat. “Maar dan het klimaat in de wijnkelder.”

Keerpunt

Als PvdA en GroenLinks de grootste worden bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart, zegt Klaver het beleid van het kabinet bij te kunnen sturen. Hij vroeg de leden ‘hard campagne te voeren’ op markten en pleinen. “Dan zul je zien dat 15 maart niet een verkiezingsdag is, maar een keerpunt voor Nederland.”

Niet alle leden zijn positief over de samenwerking. In Den Bosch klonk ook kritiek: dat de samenwerking te snel gaat, dat verschillen worden weggewuifd. PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zei die zorgen heel goed te begrijpen. “Alle opties zijn open. Dat proces voelt misschien soms spannend, maar we zijn er gewoon samen bij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden