Nieuws

Bant moet Ter Apel ontlasten, maar gemeente steigert meteen

Naast Ter Apel wil het kabinet een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers openen in Bant. Maar de gemeente in Flevoland noemt de komst meteen al ‘onwenselijk’. Intussen stapt Vluchtelingenwerk naar de rechter als de opvang niet snel verbetert.

Hanneke Keultjes
De grote drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld ANP / Kees van de Veen
De grote drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld ANP / Kees van de Veen

Drie weken nadat de vastgelopen asielopvang werd uitgeroepen tot nationale crisis blijft het kabinet ermee worstelen. De crisis lijkt ondanks een pakket maatregelen - extra noodopvang, sneller asielzoekers mét vergunning onderbrengen in een tijdelijk woonruimte - nog net zo hevig als daarvoor. Want weer sliepen er in de nacht van dinsdag op woensdag in Ter Apel asielzoekers op een stoel.

Enige verschil, benadrukte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD), is dat er wel een bed voor de asielzoekers in een noodopvang wás, maar dat zij zelf liever in Ter Apel bleven. Op die manier zouden ze woensdagochtend de eersten zijn als de poorten van het aanmeldcentrum open zouden gaan.

Om de druk op Ter Apel te verlichten, moet er een nieuw, kleiner aanmeldcentrum komen. Na maanden zoeken werd er een geschikte plek gevonden in Bant, gemeente Noordoostpolder, zo maakte een zichtbaar opgeluchte Van der Burg tijdens een persmoment bekend. Op het land van een voormalige boerderij moet plek komen voor 200 tot 300 asielzoekers, die er niet spontaan kunnen aankloppen maar wel ‘op afspraak’ terechtkunnen.

Dat het de grond van een boerenbedrijf was, is in de huidige verhitte stikstofdiscussie saillant. Toch is dat toeval, zegt Van der Burg. “De boer heeft zijn land in maart verkocht aan de provincie Flevoland. Dat is door de provincie doorverkocht aan ons.” De provincie heeft het Rijk zelf gewezen op het beschikbare kavel. Van der Burg voerde gesprekken met de burgemeester van Noordoostpolder en ook de gemeenteraad zou al op de hoogte zijn van de plannen.

Gepikeerd

Desondanks reageerde de gemeente gepikeerd op het nieuws. De komst van een aanmeldcentrum is ‘onwenselijk’. “We merken bij de inwoners veel weerstand tegen extra vluchtelingen in de omgeving,” aldus een woordvoerder, die erop wijst dat in het nabijgelegen Luttelgeest al jaren duizend vluchtelingen worden opgevangen. Van der Burg blijft echter positief. “Ik ga er nog steeds van uit dat wij als rijk, opvangorganisatie COA en gemeente hier uit gaan komen.”

Over de komende weken klinkt de VVD-bewindsman pessimistischer. Omdat nog niet alle 25 veiligheidsregio’s erin zijn geslaagd 225 plekken voor de noodopvang van asielzoekers te creëren, wordt het ‘de komende tijd weer pittig’. Mogelijk worden er de komende dagen weer tenten opgezet in Ter Apel om de toestroom het hoofd te bieden. “Daarover zijn we in gesprek.”

Vluchtelingenwerk is de ‘schadelijke en inhumane’ situatie beu. Omdat de opvang ‘structureel ondermaats’ is, verblijft ‘al bijna een jaar een grote groep asielzoekers en statushouders - onder wie veel kinderen - in mensonterende omstandigheden’, staat in de aansprakelijkheidstelling die naar Van der Burg is gestuurd. Als de situatie niet vóór 1 augustus verbetert, stapt de organisatie naar de rechter om ‘de minimumnormen voor opvang’ af te dwingen.

“We gaan dit niet als het nieuwe normaal accepteren,” zegt voorzitter Frank Candel. “Nederland heeft zich gecommitteerd aan internationale afspraken die de humanitaire ondergrens bewaken. Die ondergrens is er juist voor als het moeilijk wordt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden