Banken zien fraude met coronasteun toenemen

De banken zien een toename van het aantal fraudegevallen met corona­steun. De hoeveelheid meldingen van verdachte transacties stijgt en dat zal zo blijven, verwachten ABN Amro, ING en Rabobank.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Alleen ABN Amro heeft de afgelopen tijd al meer dan vijftig meldingen van verdachte transacties gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Daarin werken verschillende opsporingsdiensten samen voor onderzoek naar financiële fraude. “En 150 gevallen zitten nog in het meldingsproces. In totaal hebben we nog zo’n 800 transacties in onderzoek. Dat vind ik best veel,” zegt Robin de Jongh, hoofd van de afdeling tegen witwassen bij ABN Amro.

Het gaat dan om bijvoorbeeld een bedrijf dat in maart ineens veel meer salaris uitbetaalde dan normaal. In april werd er een beroep gedaan op de loonkostensubsidie. Door de salarispost kunstmatig te verhogen, kon het bedrijf meer subsidie krijgen dan waar het eigenlijk recht op heeft. “Of zzp’ers die in twee gemeenten noodsteun aanvragen. We zien ook dat steungeld direct cash wordt opgenomen of overgeboekt naar het buitenland,” geeft De Jongh als voorbeelden.

Minister Wouter Koolmees van ­Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarschuwde er bij de bekend­making van de steunmaatregelen al voor dat er gemakkelijk mee gefraudeerd kon worden. Hij deed een moreel appèl op bedrijven om alleen steun aan te vragen als het echt nodig was. Ook ­kondigde hij aan dat er achteraf streng gecontroleerd zou worden.

Gesjoemel met mondkapjes

Met die taak zijn de banken al bezig. Ook bij Rabobank zien ze een toe­name in het aantal verdachte trans­acties. “Het aantal meldingen aan FIU over fraude vanwege de corona­steun is tot op heden nog beperkt. We zien nu het aantal te onderzoeken signalen toenemen, wat naar alle waarschijnlijkheid tot meer meldingen aan FIU gaat leiden. Omdat een aantal subsidievormen wordt verlengd en onze signalering door de inmiddels opgedane ervaring effectiever wordt, verwachten we een verdere toename, ook op wat langere termijn,” aldus de woordvoerder.

“Wij hebben ook meldingen gedaan bij de FIU,” bevestigt een woordvoerder van ING. Aantallen wil de bank niet noemen, net zo min als de Rabobank. ING ziet ook een toename van andere coronagerelateerde fraude. “Zo hebben we een fraude met miljoenen mondkapjes, die nooit werden geleverd, kunnen verhinderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden