Azarkan nu officieel lijsttrekker voor Denk: ‘Partij harder nodig dan ooit’

Farid Azarkan is officieel de lijsttrekker voor zijn partij Denk voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens een algemene ledenvergadering van de partij. Azarkan was de enige gegadigde voor het lijsttrekkerschap.

Het Parool
Farid Azarkan spreekt tijdens de ledenvergadering van Denk. Beeld ANP
Farid Azarkan spreekt tijdens de ledenvergadering van Denk.Beeld ANP

Volgens hem is Denk “harder nodig dan ooit,” zegt hij in een speech. Met de partij wil hij strijden tegen institutioneel racisme, Nederland “eerlijker en rechtvaardiger” maken en “waardegedreven politiek” bedrijven. Ook wil hij mensen weer samenbrengen, nadat “jarenlange rechtse retoriek” volgens hem de samenleving heeft verdeeld.

Daarnaast moet Denk niet alleen thema’s op de politieke agenda zetten, maar ook samenwerken en meebesturen, mits het niet ten koste gaat van idealen. Eerder zocht de partij nog geregeld de confrontatie met andere partijen, onder andere met filmpjes op social media waarin Kamerleden met een Turkse achtergrond de Armeense genocide als zodanig erkenden. Het leidde tot sterke afkeuring vanuit de Kamer, onder meer door Kamervoorzitter Khadija Arib. Azarkan zei later de filmpjes te betreuren.

Interne ruzie

Hij volgt Tunahan Kuzu op als lijsttrekker en partijleider. Die zei in maart dit jaar te stoppen als partijleider vanwege de impact die het leiderschap op zijn persoonlijke leven heeft. Later berichtte maandblad HP/De Tijd dat Kuzu aftrad vanwege een affaire met een inmiddels voormalige medewerkster van de partij. Selçuk Öztürk, voorzitter van Denk, zou Kuzu hiermee gechanteerd hebben.

Het leidde tot een felle ruzie binnen Denk waarin Özturk onder meer poogde Azarkan te royeren. Dat mislukte en vrijwel de hele partij schaarde zich achter Azarkan en Kuzu. Özturk gaf het voorzitterschap op. Zowel hij als Kuzu keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer.

Tijdens zijn speech merkte Azarkan op dat er nog steeds discussie is in de partij. Hij riep de leden op die achter zich te laten. Volgens hem moet de partij nu weer vooruit.

‘Verkiezing lijsttrekker en bestuur Denk in strijd met de wet’

De algemene ledenvergadering van de partij was in strijd met de wet. Dat stellen experts verenigingsrecht tegenover de Volkskrant. Volgens hen ging Denk haar boekje te buiten door slechts een selectie van de partijleden te laten stemmen.

Dat betekent dat de bekrachtiging van Farid Azarkan als lijsttrekker en de verkiezing van het nieuwe partijbestuur mogelijk niet rechtsgeldig zijn. “Nood breekt wetten,” reageert Metin Çelik, tot vandaag interim-voorzitter van Denk. “Ik heb de aangescherpte coronamaatregelen niet verzonnen. We hebben juridisch advies ingewonnen. Onder deze omstandigheden kan het.”

Op de ledenvergadering in Amsterdam waren slechts 94 Denk-leden welkom, hoewel zich vooraf 144 leden hadden aangemeld. Het interim-bestuur van de partij beriep zich daarbij op de aangescherpte coronamaatregelen. Daardoor konden maximaal honderd mensen in de zaal aanwezig zijn. De keuze om leden wel of niet toe te laten baseerde het bestuur “op basis van een eerlijke geografische verdeling per provincie.” De niet-uitgenodigde leden mochten evenmin digitaal stemmen.

“Dit mag absoluut niet, stelt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van verenigingsrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden