Nieuws

Avondlockdown geldt ook tijdens de feestdagen

De avondlockdown wordt nog zeker drie weken verlengd. Dat betekent dat horeca, sportscholen en niet-essentiële winkels tijdens de komende feestdagen om 17.00 uur de deuren moeten sluiten.

Hans van Soest
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) komt aan bij het Catshuis voor overleg over de coronamaatregelen.  Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) komt aan bij het Catshuis voor overleg over de coronamaatregelen.Beeld ANP

Dat is de uitkomst van het zogeheten Catshuisberaad, waar de belangrijkste bewindspersonen die zich bezighouden met het coronabeleid samenkomen. Volgens betrokkenen staat het hoge aantal besmettingen versoepelingen niet toe. De huidige coronamaatregelen zouden komend weekeinde aflopen, maar afgesproken is dat ze in elk geval worden verlengd tot aan het weekeinde van 8 januari.

Nog niet alle besluiten zijn al definitief genomen. Zo dubt het kabinet nog over het eerder laten beginnen van de kerstvakantie. Eerder adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) die een week eerder te laten ingaan om het aantal besmettingen tegen te gaan.

Meer bezoek tijdens kerst?

Ruim 60 procent van de ouders vindt dat geen goed idee, blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs. Ze vinden dat hun kinderen dit schooljaar al veel lessen moesten missen. Voor circa de helft van de ouders geldt dat hun kind dit schooljaar al drie of meer keren door corona thuiszat.

Ook wordt nog getwijfeld over een versoepeling van de bezoekersregeling voor de kerstdagen. Het dringende advies is nu thuis niet meer dan vier gasten te ontvangen. Mocht die regel versoepeld worden, dan zal dinsdag op de geplande persconferentie iedereen wel op het hart worden gedrukt om eerst een zelftest te doen voor je de deur uitgaat en bij besmetting thuis te blijven.

Maandag vindt nog overleg plaats met de burgemeesters over onder andere handhaving van de regels, dinsdagmiddag neemt het voltallige kabinet het definitieve besluit.

Niet verstandig

De deskundigen van het OMT hadden eerder al aangegeven dat versoepeling van de maatregelen nu niet verstandig is. “Het aantal dagelijkse besmettingen is nog steeds hoog,” zegt een bron binnen het OMT. “En we zijn bang dat door de veel besmettelijkere, nieuwe omikronvariant het aantal coronagevallen de komende weken weer stijgt.”

Zondag meldde het RIVM 16.671 nieuwe positieve coronatestuitslagen. De afgelopen week is dat aantal wel iets gedaald, maar nog elke dag komen er zo’n 48 coronapatiënten bij op de intensive cares van de ziekenhuizen. Daar liggen in totaal nu zo’n 642 mensen met corona.

Miljarden

De verlenging van de avondlockdown heeft mogelijk ook gevolgen voor het steunpakket dat het kabinet heeft opgesteld voor de door de lockdown getroffen bedrijven. Dat pakket loopt af op 1 januari. Tot nu toe verlengde het kabinet de steun telkens, maar of dat nu ook automatisch gebeurt is nog niet besloten. Onlangs waarschuwde het kabinet dat het niet op dezelfde manier kan doorblijven gaan met de regelingen, die miljarden kosten.

Bij het Catshuis was zondag extra veel politie op de been, net als bij het gebouw van de Tweede Kamer en op het Mediapark in Hilversum. Volgens een woordvoerder van de politie was er in platforms op sociale media opgeroepen om de openbare orde te verstoren. Uiteindelijk heeft de politie zondagmiddag een demonstratie van zogenoemde Defendgroepen in IJmuiden beëindigd. De ME greep in nadat de burgemeester een noodbevel had ingesteld; hij vreesde voor verstoring van de openbare orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden