Avondklok weg: wat kan het kabinet nu?

Nu de rechter een streep heeft gezet door de huidige avondklok, zal het kabinet kijken of en hoe het dit wil ‘repareren’. Daar zijn enkele opties voor.

Leegte bij het Centraal Station tijdens de avondklok. Beeld Eva Plevier
Leegte bij het Centraal Station tijdens de avondklok.Beeld Eva Plevier

Zo kan het kabinet alsnog een nieuwe wet door de Tweede en Eerste Kamer laten gaan, maar dat zal tijd vergen. Mogelijk wordt dinsdag al gedebatteerd in de Tweede Kamer, maar ook als daar een meerderheid voor het herinvoeren van de avondklok is, kost het tijd. Er moet een debat komen, een wet gemaakt, een stemming plaatsvinden en dan moet deze ook nog door de Eerste Kamer.

Wat sneller effect zou kunnen hebben is het herinvoeren van de avondklok via noodverordeningen. Eerder al pleitte bijvoorbeeld hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans hiervoor.

Boekhouden

Hij zei tegen de website Binnenlands Bestuur dat met ‘creatief boekhouden’ de avondklok via de noodverordening ingesteld had kunnen worden. Dat zou nu uitkomst kunnen bieden: een noodverordening gaat vrijwel direct in als deze is afgekondigd.

Eerder al werden die noodverordeningen gebruikt om coronamaatregelen in te stellen, maar of de basis nu niet te smal is, is wel de vraag. Zo bleek het middel juridisch te dun om bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in te voeren, omdat dit te veel inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer. Daarop kwam er een aparte wettelijke basis.

De avondklok is ook een inbreuk natuurlijk, maar Voermans zei eerder dat ‘het grondrecht bewegingsvrijheid niet in de Grondwet staat’. “Dus ik snap niet helemaal waarom ze niet gewoon doorgaan met de noodverordeningen,” zei hij eerder.

Rechtbank: avondklok ongeldig

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank Den Haag dinsdagochtend besloten in een door Stichting Viruswaarheid aangespannen rechtszaak. De uitspraak geldt per direct. De overheid kan wel in hoger beroep, maar tot er een nieuwe uitspraak ligt, verandert dat niets aan de nieuwe situatie: de avondklok is tot dat moment van de baan. Het is een gevoelige nederlaag voor het kabinet, want volgens de rechter is eigenlijk de verkeerde wet gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden