Avondklok nog zeker week van kracht, uitspraak volgende week

Het gerechtshof neemt een week de tijd om na te denken of de avondklok door de beugel kan. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen over de ingewikkelde kwestie. Tot die tijd blijft de avondklok zoals die nu is van kracht.

Victor Schildkamp en Raymond Boere
null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok in een rechtszaak die was aangespannen door Viruswaarheid, maar via een turbospoedappèl wist de staat diezelfde middag bij het gerechtshof af te dwingen dat de avondklok in elk geval blijft gelden tot de uitspraak in het hoger beroep.

Beide partijen stonden vrijdagochtend weer tegenover elkaar in het gerechtshof in Den Haag. Dat het kabinet ondertussen werkt aan een spoedwet om de avondklok ook bij een eventuele tweede juridische nederlaag in stand te houden, houdt Viruswaarheid niet tegen. “We willen deze overwinning graag overeind houden, al is het maar voor al die mensen die een boete kregen en al die ondernemingen die nu om negen uur ’s avonds moeten sluiten. Zo reed ik zelf na negenen bijvoorbeeld nog wel eens langs de McDrive,” aldus advocaat Gerben van de Corput van Viruswaarheid.

Onderzoeken

De landsadvocaat haalde tijdens de zitting onderzoeken, cijfers en adviezen aan van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) om te onderstrepen dat invoering van de avondklok echt hard nodig is om de pandemie onder controle te krijgen. De effecten zijn terug te zien in de ziekenhuisopnames en in de verspreiding van het virus, zeker nu er nieuwe, meer besmettelijke varianten opduiken.

Maar volgens Viruswaarheid horen we al maanden dat donkere wolken samenpakken, alleen zijn de voorspellingen volgens de actiegroep nog nooit uitgekomen. Het bestrijden van ziektes mag geen excuus zijn voor het ongebreideld beperken van vrijheden, vinden zij.

Voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter oordeelde dinsdag dat de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt is, omdat er een soort noodwet is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.

De uitspraak in het hoger beroep komt schriftelijk op vrijdag 26 februari. “Er is te veel gezegd om vandaag tot een besluit te komen,” aldus voorzitter Tan-de Sonnaville van het gerechtshof. De avondklok blijft daardoor in elk geval tot dan gehandhaafd.

Eerste Kamer stemt vrijdag over spoedwet

De Tweede Kamer stemde donderdagavond in met een nieuwe spoedwet om de avondklok te redden bij een juridische nederlaag. Deze spoedwet moet echter nog door de Eerste Kamer, die er vrijdag de hele dag over vergadert en volgens de planning rond 19.40 uur stemt.

Een voorstel van de PVV om niet meer te stemmen, haalde het niet. Alleen de PVV, Fractie-Nanninga en FVD steunden dat. Justitieminister Ferd Grapperhaus drong halverwege het debat erop aan om vrijdag wel te stemmen, zodat de spoedwet nog vrijdagavond of zaterdagochtend in zou kunnen gaan.

In de senaat klinkt veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekent zich een ruime meerderheid af. Aan het begin van het debat in de senaat was er geharrewar toen de PVV aandrong op een hoofdelijke stemming over uitstel. Daardoor moesten naast de senatoren die het woord voerden, ook de andere senatoren naar het Binnenhof komen. Rond het middaguur waren er enkele tientallen senatoren aanwezig. Een voorstel over het controversieel verklaren van het onderwerp en een ander voorstel om te wachten op het gerechtshof werden ruim weggestemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden