Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag.
“Het was een goed overleg en de komende dagen wordt er verder gesproken,” zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Maandagochtend wordt daarover in de coalitietop overlegd en volgt er later deze week een Kamerdebat.
Deze week is er tevens overleg met de 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio’s. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de invoering van de avondklok. Die zou in Nederland mogelijk gelden tussen 20.00 en 4.00 ’s nachts.
“Vanwege de enorme maatschappelijke impact en lading die het heeft, is het een gevoelig onderwerp,” stelt een ingewijde. Maar voor een aantal bewindslieden is dit het middel om meer greep te kunnen krijgen op het virus nu Nederland met de strengere lockdown maar matig de coronabesmettingen weet om te buigen. Andere bewindslieden huiveren voor de avondklok vanwege het inperken van de persoonlijk vrijheid. Bovendien zijn ze niet allemaal overtuigd van het effect op de coronacijfers.
Britse variant
Rutte heeft eerder deze week de Tweede Kamer gevraagd om de optie van een avondklok niet te blokkeren. Het inzetten van de avondklok zou een belangrijke stap kunnen zijn om de opmars van de veel besmettelijker Britse variant op te houden.
Zondag werd over de avondklok gesproken op het Catshuis door de top van het kabinet. Behalve Rutte waren er de vice-premiers en ook ministers Koolmees van Sociale Zaken, Van Nieuwenhuizen van Economische Zaken en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Zij werden bijgelicht door deskundigen van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT). Ook de baas van het NCTV Pieter Jan Aalbersberg was bij het overleg.