Nieuws

Auto met wapens en explosieven gevonden bij huis Belgische minister, 3 Nederlanders opgepakt

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wordt extra streng beveiligd. Bij zijn villa in Kortrijk is een auto met Nederlandse nummerplaten aangetroffen, met onder meer zware vuurwapens. Drie Nederlandse verdachten (20, 29 en 48 jaar) zijn opgepakt in Den Haag en Leidschendam.

Hans VerbekePeter Lanssens en Sibren Dejaegher

De drie zitten vast in Nederland. België heeft om hun overlevering gevraagd.

Uit een eerste onderzoek na de vondst van de auto werd al snel duidelijk dat er sprake was van ernstige dreiging, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. De minister heeft enkele afspraken voor de komende dagen afgezegd.

‘Nooit buigen voor geweld’

Het gaat om een persoonlijke dreiging die gericht is aan de minister, zegt Van Quickenborne zelf in een bericht op Facebook. ‘Maak jullie vooral geen zorgen: mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen,’ schrijft hij. ‘We kunnen in ons land rekenen op heel competente mensen die dag en nacht in de weer zijn om onze veiligheid te garanderen. Dat hebben ze ook nu weer zeer goed gedaan.’

‘Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd,’ schrijft hij ook. ‘Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.’ Hij sluit af met: ‘In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit.’

Er zaten al tien Nederlanders vast

Bekend is dat afgelopen tijd meer Nederlanders zijn opgepakt in verband met aanslagen in het Belgische drugsmilieu. Met name in Antwerpen zijn de afgelopen tijd meerdere keren Nederlanders of auto’s met Nederlands kenteken betrokken geweest bij ontploffingen of bedreigingen. Woensdagavond nog werden twee Nederlanders van 19 en 20 jaar oud opgepakt nadat een woning in het Antwerpse Berchem was beschoten.

Op dit moment zijn in de verschillende onderzoeken rond dit druggerelateerde geweld sinds juni van dit jaar dertien mensen aangehouden. Nog eens vier minderjarigen staan onder toezicht. Door een samenwerking met de Belgische autoriteiten konden, nog voor dit nieuwste incident, tien verdachten in Nederland worden gearresteerd. Eerder deze week werden nog drie mannen overgeleverd aan België.

Auto met wapens

Een verdachte auto werd naar verluidt vrijdagmorgen opgemerkt in de onmiddellijke omgeving van de woning van Van Quickenborne, in een residentiële buurt aan de rand van Kortrijk. Of er ook inzittenden waren, is niet bekend. Volgens betrouwbare bronnen lagen in het voertuig enkele kalasjnikovs en explosief materiaal, mogelijk ook gasflessen.

Het verdachte voertuig met Nederlandse nummerplaten werd in beslag genomen en weggebracht voor onderzoek. Alle bevoegde instanties – waaronder het OCAD, dat nagaat in hoeverre België wordt blootgesteld aan terroristische en extremistische dreigingen – werden gealarmeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden